Háborúban elesett katonák emlékére állított keresztet újítottak fel Nagybecskereken

Háborúban elesett katonák emlékére állított keresztet újítottak fel Nagybecskereken

Az első világháborúban elesett katonák tiszteletére állított, megrongálódott kereszt és talapzata felújítását vállalta a Visegrádi Szent György Lovagrend bánáti priorátusa. A helyreállított keresztet Tietze Jenő apostoli protonotárius, nyugalmazott plébános áldotta meg október 12-én a nagybecskereki temetőben, Pastyik Róbert nagybecskereki plébános és Elias Ohoiledwarin SVD jelenlétében.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Visegrádi Szent György Lovagrend Magisztrátusa indítványozta, hogy a Kárpát-medencében minden priorátus vállalja fel egy-egy elhagyatott, restaurálásra váró – út mentén vagy egyéb helyen található – kereszt felújítását a kongresszus kezdetéig, 2020 szeptemberéig.

A lovagrend bánáti priorátusa e felhívásnak eleget téve az első világháborúban elesett katonák tiszteletére állíttatott kereszt és megrongálódott talapzata felújítását vállalta Nagybecskereken.

A munkálatokhoz, a kereszt újraállításához sokan hozzájárultak: lovagok, civilek, barátok. Kecskés András megőrizte a corpust, és az alapzat felújításánál segített; Dulka Andor vállalta a munka legfőbb részét, állta annak költségét is: a kereszt elkészítését és a letört karú corpus rendbehozatalát.

Hírdetés

Október 12-én Tietze Jenő apostoli protonotárius, nyugalmazott székesegyházi plébános áldotta meg a helyreállított keresztet a nagybecskereki temetőben, Pastyik Róbert nagybecskereki plébános és Elias Ohoiledwarin SVD jelenétében. Az ünnepi eseményen a priorátus lovagjai közül a prior mellett jelen volt Balázs József, Halmai Tibor, Micsik Béla, Rontó Márta, Dulka Andor és Martinek Imre. A kereszt megáldása előtt Dulka Andor szólt a megjelentekhez.

Az ünnepség a Himnusz éneklésével kezdődött, a kereszt megkoszorúzásával zárult. A jelenlévők az első világháború áldozatainak emlékére – a nemzeti sokszínűséget hangsúlyozandó – három nyelven, magyarul, németül és horvátul imádkoztak.

Szöveg: Kovács Szöszill/Nagybecskereki Egyházmegye

Fotó: Balázs Ilona és József

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »