Háború az adományok körül

Háború az adományok körül

Vajon borul-e a papírforma novemberben? Mert akitől eddig megvonták bőkezű támogatásukat a dúsgazdag Koch testvérek, abból még sohasem lett amerikai elnök. Ami persze nem jelent mást, mint hogy a magukat az olajiparban megszedő multimilliárdosok mindeddig jó lóra tettek. De mit jelent az, hogy ezennel egyik jelöltet sem támogatják dollármilliókkal?

Charles és David Koch nemrég jelentette be, hogy elegük van Donald Trumpból, és nem hajlandók támogatni kampányát, pénzüket inkább a kongresszusba készülő képviselőjelöltek támogatására költik, mert mint mondták, az ott jobban hasznosul. „Itt és most egyik elnökjelöltet sem tudjuk támogatni” – hangzott a magyarázat augusztus elején Charles Kochtól, aki egyértelművé tette, hogy sem Trump, sem Hillary Clinton oldalán nem érzik úgy, hogy eredményesen harcolni tudnának az egyes vállalatokkal, ágazatokkal kivételező, azoknak oktalan előnyöket adó kormányzati gyakorlat ellen. A libertárius eszméket valló, a piaci verseny teljes szabadsága mellett álló Kochéknak nem tetszik, hogy Trump protekcionista gazdaságban gondolkodik, hogy felül akarja vizsgálni a szabad kereskedelmi egyezményeket, és hogy szigorú gátat akar szabni az olcsó munkaerő beáramlásának. A baj csak az, hogy a Trump mögül való kihátrálás sok befektető és üzletember érdekeit sérti, mégpedig azokét, akik már eleve százezer dollárokkal szálltak be és vannak jelen a 700 tagú donorhálózatban – nyilván arra számítva, hogy győzelme esetén Trump az ő köreikből választja ki adminisztrációja tagjait.

Kochék döntése mégis meglepő, mert eddig általában azért csak beálltak a republikánus jelölt mögé. Hozzájuk fűződik a Tea Party republikánus civil mozgalom és a híres kutatóintézet, a Cato Institute tető alá hozása. Ezek mellett fizetett televíziós reklámok formájában annak idején durván támadták Obama egészségügyi reformját. Nem túlzás azt állítani, hogy nem múlik el amerikai választás nélkülük. Ám Charles és David Koch a médiában ritkán jelennek meg, kifejezetten kerülik az interjúkat. Az általuk vezetett Koch Industries vállalatóriás rengeteg ágazatban érdekelt, de legjobban az olajipar hoz a konyhára. Az üzletemberek együttes vagyona 88 milliárd dollár, ezzel egyúttal Amerika leggazdagabb embereinek listáján a hatodik helyet foglalják el, megelőzve pár milliárddal Mark Zuckerberg Facebook-alapítót. Telik tehát miből a politikára. – „Ez olyan, mint amikor a legjobbat kell kiválasztani a legrosszabbak közül. A politika nem az én asztalom. De néha befolyásolni kell a politikusokat, és ehhez a legkönnyebb út a pénzzel való befolyásszerzés” – ezt már a műgyűjtő-vitorlásbajnok Bill Koch, David Koch 76 éves műgyűjtő ikertestvére mondta egy, a Tampa Bay Times napilapnak adott, két évvel ezelőtti interjújában. Az ő vagyona bár egy nagyságrenddel kisebb, mint a nagyvállalatot vezető Kochéké, de így is több milliárd dollár felett rendelkezik, ráadásul számos világhírű festő remekműve található meg a rezidenciáján.

Ő egymaga 2012-ben közel egymillió dollárral támogatta Mitt Romney republikánus elnökjelölt kampányát. Mindig is más utakat választott, mint a nagy olajmágnások, és tőlük eltérően augusztus elején nemhogy eltaszította volna magától Trumpot, hanem még adománygyűjtő estet is rendezett részére, ahol természetesen a szabadszájú elnökjelölt is megjelent. A legolcsóbb belépő az eseményre egyébként 2700 dollár volt, és tízezer dollár kifizetéséért cserébe már közös fotó járt Donald Trumppal.

A fosszilis energiahordozók kitermeléséből, feldolgozásából és forgalmazásából meggazdagodott testvérek nem állnak meg. Bill százmillió dollárt sem sajnált egy szélerőműfarm megépítésének megakadályozására, Charles és David pedig épp most indítottak egy, az olajalapú gazdaság emberarcúságát bemutatni hivatott alapítványt. Az időzítés azért is érdekes, mert Trump épp nemrég a hagyományos energiaforrások, a gáz, az olaj és a szén kitermelése mellett tette le voksát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »