Ha újabb kompromisszumokra kényszerítenék, Krajčí kész távozni hivatalából

Ha újabb kompromisszumokra kényszerítenék, Krajčí kész távozni hivatalából

„Ahhoz, hogy érdemben aktiválni tudjuk a covid-szemafort, jóval többet kell tesztelnünk, többek között az új brit variáns miatt is”

folytatta a miniszter. A nyitrai tesztelések kapcsán elmondta, hogy ott sikerült elég sok fertőzöttet kiszűrni, 52 százalékukat karanténba küldték,  köszönhetően az antigénteszteknek. Hangsúlyozta, hogy az antigénteszt épp akkor képes leginkább kimutatni bennünk a vírust, amikor a legfertőzöttebbek vagyunk.

 

A miniszter szerint ezért döntött úgy a minisztérium, hogy 250 mintavételi helyszínen fogják tesztelni az embereket a folyamatos szűrőtesztelés során.

Krajčí szerint az antigénteszt elvégzése után pár nappal is megfertőződhet valaki, ennek ellenére a mostani héten elvégzett antigéntesztet a hatóságok elfogadják a következő héten is. Mint mondta, az országos szűrésnek nem az a célja, hogy az egyes embereket mentesítsen a korlátozások alól, hanem hogy Nyitrához hasonlóan minél több aktuálisan fertőző személyt sikerüljön karanténba küldeni. (Egyszerűbben: lehet, hogy nem csípik el az összes fertőzöttet, mert időközben néhányan megfertőződnek, de a fertőző személyek egy igen nagy részét sikerül elkülöníteni, ezzel lassítani ha nem megtörni a járvány terjedését).

mondta Krajčí, hozzátéve, ha nem sikerül ide eljutni, akkor mindenáron ragaszkodni fog a szigorú lockdown fenntartásához. Mint mondta, a környező országokban jóval tovább akarják fenntartani a korlátozásokat, mint Szlovákiában – sokkal jobb járványmutatók mellett.

A műsorvezető, Braňo Závodský a vasárnap esti sajtótájékoztató kapcsán megkérdezte, miért csak az OĽANO és a Sme rodina áll a kamerák elé bejelenteni az országos tesztelést. Krajčí erre reagálva elmondta,

Hírdetés

hogy sem Richard Sulík (SaS), sem Veronika Remišová (Za Ľudí) nem tiltakozott az országos tesztelés döntése ellen.

Elmondása szerint Sulík csak online vett részt rajta, ezért nem állhatott ki a sajtó elé, Remišová pedig eddig sosem vett részt ezeken a sajtókon, egyébként pedig tartózkodott a szavazáson.

Beszélt arról is, hogy a karácsonyi ünnepek előtt miért nem vezették be a kemény intézkedéseket. Mint mondta, az ominózus kormányülés rendkívül kellemetlen volt, de nem sikerült keresztülvinnie.

„Én nagyon sajnáltam, hogy a kormány, úgy döntött, ahogy, és azóta azt mondom, hogy ha újabb kompromisszumokra kényszerítenek, például a covid-szemafor kapcsán, amit a kormány már elfogadott, akkor én elmegyek a politikai lehetőségeim végső határáig, hogy megvédjem a covid-szemafort. (…)

mondta, majd a műsorvezető kérdésére megerősítette, hogy hajlandó lenne lemondani is:

„Ha valaki úgy hiszi, hogy jobban tudná vezetni az egészségügyi tárcát, akkor tegye”

fogalmazott.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »