Ha tombol a nyár, irány a Holt-Vág!

Ha tombol a nyár, irány a Holt-Vág!

Nyitókép: Körkép.sk

Ha tombol nyár és a hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszik, a nap pedig megállás nélkül ezerrel szórja sugarait, a komáromi panellakók (és akár a többiek is) egykönnyen vízpartra juthatnak, hiszen folyók ölelik körbe várost.

A Vág és a Duna széles folyásának ráadásaként itt van a félkörben kanyargó Holt-Vág is, amely az idők folyamán tóvá szelídült; homokos partja kiváló strandoló helyet biztosít, s a vízpartot körülölelő füves-fás terület pedig az aktív és passzív kikapcsolódást egyaránt szolgálja.

És ami a lényeg, mindez ingyenes: nincs belépődíj, de belépő kapu sem; a természet mindenkinek egyformán nyújtja javait.  Ráadásként e természeti táj a kor igényeinek megfelelően folyamatosan szépül, fejlődik.

Az elmúlt őszön számoltunk be róla, hogy október végén új szabadidőparkot adtak át, közvetlenül a Vág menti kerékpárút mellett, a Holt-Vág közelében, amely a Čistinka, vagyis a Tisztás nevet viseli.

Azóta, 2024 tavaszán egy újabb játszótér is átadásra került, közvetlenül a Holt-Vág mellett. Amennyiben a nagy autóparkoló és az Apáli étterem felől érkezünk, nem is lehet szem elől téveszteni. A családbarát játszótér kiépítésének lehetőségét a város egy 2022-es sikeres minisztériumi pályázat alapján nyerte el.

A gyermekeknek szánt játszótér központi eleme egy hatalmas hajót formáz, megannyi csúszdával, mászókával; így teljes egységében igazi műalkotásként tekinthetünk rá.

És ami a legfontosabb, a gyerekek nagyon szeretik: vidáman, önfeledten játszanak e kellemes vízparti környezetben; élvezik az új hintákat, mászókákat, csúszdákat, körhintát, homokozót.

Hírdetés

A játszótér fő alkotóelemei természetes anyagból, fából készültek, így az egész objektum gyönyörűen belesimul a környezetbe, igazodva a természeti tájhoz. Esztétikai szempontból is kellemes hatást gyakorol a szemlélőre, előnyére válik a színek természethez igazodó egyszerűsége – hiszen nem biztos az, hogy a gyermekeket mindenütt tarka-barka világgal kell körülvennünk.

Az egyedi kivitelezésű játék-komplexum a Rodinka (Családocska, Családka) nevet viseli, és valóban, javára lehet az egész családnak, a szép új padok a babakocsis kismamáknak és pihenni vágyó nagymamáknak, nagyapáknak egyaránt megadják a kellemes feltöltődés lehetőségét a mozgásigényes csemeték mellett.

A Holt-Vág térsége egyébként is igen népszerű a gyermekes családok, de a baráti társaságok körében is, sok helyütt találunk kültéri bútorokat – fedett, tetőszerkezetes pihenőpadokat, uzsonnázó asztalokat.

Persze, ilyenkor, a tomboló nyár kellős-közepén minden egyéb szórakozást  megelőzve legtöbben a víz hűsítő habjai közt keresnek felüdülést – a tikkasztó kánikulában a fürdőzésé, lubickolásé a főszerep. Szinte valamennyi korosztály élvezi a vízpartot és a hűs habokat – bár ezt mindenki csakis saját felelősségére teheti meg.

E rekreációs térség bőven kínál lehetőséget a sportolásra is, a labdajátékok kedvelői például vidám küzdelmet folytathatnak a röplabdapályán, de ha a víz felszínén szeretnénk ringatózni, rekreációs célokat szolgáló vízi alkalmatosságokat is kölcsönözhetünk.

A tó távolabbra eső helyein pedig azok élvezhetik a természet szépségét, akik csöndre, nyugalomra vágynak, hogy belefeledkezhessenek a nád suhogásába, a madarak trillázásába, a víz csendes csobogásába.

E kellemes, napfényes vízpart mindnyájunk kincse, bánjunk tehát vele tisztelettel, és óvjuk természeti értékeit, de ugyanúgy kiépített közösségi létesítményeit is, ha éppen itt keresünk felüdülést, kikapcsolódást.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »