Ha szép hajra vágyunk, ezekre figyeljünk oda

Ha szép hajra vágyunk, ezekre figyeljünk oda

Egy reggeli zuhany frissítő, egy esti tusolás pedig relaxáló tud lenni. Ám hajunk érdekében érdemes közben körültekintőnek lenni.

Zuhanyozás közben számos olyan hibát elkövethetünk, aminek a hajkoronánk látja kárát. Az alábbiakban a Bright Side gyűjtése alapján bemutatjuk, mire érdemes odafigyelni, ha szép hajat szeretnénk – írja a Házipatika.com.

Azokra az alkalmakra, amikor nem szeretnénk hajat mosni, érdemes beszerezni egy zuhanysapkát, hogy szárazon tarthassuk a tincseinket. Ha ugyanis minden alkalommal bevizezzük a hajunkat, amikor zuhanyozunk, az kiszáríthatja és irritálhatja a fejbőrünket. A legtöbb embernek ráadásul egyáltalán nincs szüksége arra, hogy minden nap hajat mosson, a göndör hajúaknál pedig elég lehet akár heti egyetlen hajmosás is.

Hírdetés

Arra is figyeljünk, hogy ne használjunk túl meleg vizet. Az a hőmérséklet ugyanis, ami a testünknek jól eshet, a hajunknak és a fejbőrünknek már túl meleg. A hajszálak nem reagálnak jól a magas hőmérsékletre, legyen szó akár hajszárítóról, akár hajvasalóról, akár vízről. A túl magas hő kiszáríthatja és fénytelenné teheti a tincseket, emellett károsítja a fejbőrön található természetes olajréteget is. Utóbbi miatt a fejbőr kiszáradhat, viszketni kezdhet, illetve akár korpásodás is kialakulhat.

Az is fontos, hogy hajmosás előtt kifésüljük a tincseket – különösen igaz ez azokra, akiknek hosszú hajuk van. Ha nemcsak utána, hanem előtte is átfésüljük a hajat, akkor kevésbé gubancolódik majd össze. Ez azért fontos, mert ellenkező esetben károsíthatjuk a hajszálakat azzal, hogy túl durva, már-már tépő mozdulatokkal próbáljuk kifésülni a nedves hajat.

Amikor hajat mosunk, a fejbőrünket mindig az ujjbegyeinkkel, masszírozó mozdulatokkal dörzsöljük, soha ne körömmel kaparjuk! Ha a körmök felsértik a fejbőrt, az nemcsak fájdalmas, de gyulladást is okozhat. A gyengéd masszázs viszont nagyon jót tesz, hiszen serkenti a fejbőr vérkeringését és több oxigént juttat a hajhagymákba.

Hajunk érdekében az is nagyon fontos, hogy a sampont és a balzsamot mindig nagyon alaposan öblítsük ki. A fejbőrön és hajon maradt vegyi anyagok ugyanis elzárhatják a fejbőr pórusait, illetve felgyorsíthatják a tincsek zsírosodását is. Az öblítést érdemes langyos vízzel végezni, illetve aki bírja, az akár hideg vizet is használhat. Az alacsony hőmérséklet ugyanis segít a tincseket fényesebben és egészségesebben tartani.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »