Ha semmi nem változik, még hosszú évekig elhúzódik a restitúció

Ha semmi nem változik, még hosszú évekig elhúzódik a restitúció

Havi 308 rendezett iratcsomóval számolva az Országos Vagyon-visszaszolgáltatási Hatóságnak (ANRP) további 9,5 évre lesz szüksége ahhoz, hogy dönteni tudjon a mostanáig regisztrált 63 107 igénylés ügyében – hívja fel a figyelmet a Magántulajdonért Egyesület közleménye.
A civil szervezet úgy értékeli, hogy az ANRP rendkívül lassú ütemben vizsgálja át az iratcsomókat, és az állam intézményei indokolatlanul léptek át minden méltányos határidőt a visszaszolgáltatási kérelmek rendezésében.

„Bár azt állítja, hogy havi 700 iratcsomót vizsgál át, amelyeket a 2001/10-es törvény alapján állítottak össze, az ANRP átlagosan kevéssel több, mint 300 iratcsomót néz át havonta. Ha a jogosult személyek nem tartottak be bizonyos határidőket, amelyeket a törvényben rögzítenek, őket azonnal szankcionálták. Ha nem nyújtották be időben az értesítést, nem egészítették ki az iratcsomót, vagy nem fogalmazták meg a fellebbezést 30 napon belül, elvesztették a jogosultságot a kártérítésre. Az állami hatóságokra, amelyek abszolút minden törvényes határidőt túlléptek, nem róttak ki semmiféle szankciót” – mutat rá a közlemény.

Hírdetés

Az egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy

az év eleje óta, a 2001/10-es törvény alapján benyújtott kérelmek ügyében hozott 2777 döntés negyede semmissé nyilvánításról szólt, míg a földalapra vonatkozó iratcsomók 38 százalékában jártak el hasonlóan.

„Más szavakkal mondva, bár a helyi hatóságok és prefektúrák a benyújtott iratok alapján úgy ítélték meg, hogy teljesülnek az elkobzott ingatlanokért járó jogorvoslat felté­telei, az ANRP újravizsgálva a dossziékat, megállapította, hogy az illető személyeknek semmiféle joguk sincs a kárpótlásra. Amennyiben ezek a személyek 30 napon belül nem nyújtanak be fellebbezést az Országos Vagyon-visszaszolgáltatási Hatóság döntése ellen, minden jogot elveszítenek” – összegez a Magántulajdonért Egyesület közleménye.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »