Ha rossz volt a gyerekkora, hamar megöregszik

A gyerekkorban átélt traumák felgyorsíthatják a felnőttkori öregedést egy nagyszabású, hosszú távú kutatás szerint. A lelki stressz rosszabb hatással van, mint az, ha valaki szegény családban nő fel.

A kutatást vezető Eli Puterman, a kanadai Brit Kolumbiai Egyetem fitnesz-, öregedési és stresszlaboratóriumának igazgatója szerint a gyerekkori stressz növelheti annak a kockázatát, hogy a kromoszómák végén található telomerek megrövidülnek, ez pedig megnövelheti a felnőttkori betegségek és a korai halál veszélyét.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői hozzátették, ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek, aki gyerekkorában sok stresszt él át, annak rövidebb lesz a telomere, csak a kockázat növekszik.

A kutatók 4598 résztvevő – 50 év feletti férfiak és nők – nyálmintájának DNS-ét elemezték. A résztvevők 1992 és 2008 között kérdőíveket töltöttek ki az életük során akár gyerekként, akár felnőttként átélt traumákról, majd a tudósok összevetették az eredményeket a telomerek méretével.

A telomer védi a kromoszómát azoktól a károsodásoktól, amelyek a sejtöregedést és a korai halált idézik elő.

Minden egyes nagy gyerekkori trauma 11 százalékkal növelte a telomer megrövidülésének kockázatát – állapították meg a kutatók. Figyelembe vették a sejtöregedést előidőző egyéb tényezőket is – például a dohányzást, az iskolázottságot, az anyagi helyzetet, a kort, a testsúlyt és a kórelőzményeket.

A nagy traumák közé számítottak az alkoholista vagy drogos szülők, a gyerekkori bántalmazás, az évismétlés vagy a család anyagi nehézségei. A kutatók úgy találták, hogy a lelki és szociális jellegű stressz erősebben befolyásolja a telomerrövidülést, mint a pénzügyi gondok.

Azt nem bizonyították, hogy a gyerekkori traumák okozzák a telomer rövidülését, csak azt vették észre, hogy kapcsolat van a két dolog között – írja az MTI.

Korábbi tanulmányok a szív- és tüdőbetegségek, a diabétesz, az Alzheimer-kór és egyes ráktípusok kockázatával hozták összefüggésbe a telomer hosszúságát. Más kutatások pedig azt mutatták ki, hogy a stressz felgyorsíthatja az immunrendszer öregedését és a sejtműködés romlását idézheti elő – tették hozzá a tanulmány szerzői.

Rovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: életmód, egészség, egészség és lélek, gyermekkor, öregedésForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »