Ha Pellegrini pártot alapítana, átrendezné a politikai térképet

A Markíza televízió a Focus ügynökséget megbízta egy felméréssel, amelyben arra is rákérdezett, hogy mekkora lenne a támogatottsága egy olyan pártnak, amelyet Peter Pellegrini exkormányfő alapítana.

A 1100 megkérdezett személy 21, 4 százaléka választaná a Smer-SD jelenlegi alelnökének egy majdan alapítandó pártját.

A legnagyobb támogatottsága továbbra is az OĽaNO-nak lenne, de mindössze 0,4 százalékkal (21,8) előzné meg az egyelőre még nem is létező politikai tömörülést. A Smer-SD-t 9,6 százalék támogatná.

Hírdetés

Negyedik helyen végzett a Sme rodina 8,8 százalékkal, ezt az ĽSNS követi 8 százalékkal, majd az SaS 7,1 százalékkal és az ötszázalékoas küszöböt a Progresszív Szlovákia is átlépné 5,5 százalékos eredménnyel.

A felmérés szerint nem jutna be a törvényhozásba a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí (4,2 százalék). Az MKP 3,9 százalékot kapott volna a 2020. május 14-21-e között végzett felmérés alapján, a Most-Híd pedig 1,1 százalékot.

Pellegrini lehetséges pártjának támogatói 48,6 százalékban a Smer-SD-t hagynák ott, Boris Kollár pártjából (Sme rodina) 6,2 százalék, az ĽSNS támogatói közül 5,5 százalék szavazna erre a pártra.

A megkérdezettek nem egész 40 százaléka vagy nem szavazna (5,8 százalék), vagy más pártot választana (15 százalék), illetve nem tudja eldönteni, kit választana (18,9 százalék).


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »