Ha nincs vízummentesség, nincs megállapodás sem

Semmissé válik a Törökország és az Európai Unió közötti menekültügyi megállapodás, ha az EU nem teljesíti az abból fakadó kötelezettségét, a vízummentesség megadását a török állampolgároknak – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök a Le Monde című francia lapnak adott és hétfőn megjelent interjújában, megismételve Ankara korábbi figyelmeztetését.

“Az Európai Unió nem viselkedik őszintén Törökországgal” – jelentette ki az államfő, hozzátéve, hogy a vízummentességnek már június 1-jén hatályba kellett volna lépnie a megállapodás szerint. “Ha nem teljesítik a feltételeinket, akkor nem fogjuk visszafogadni a migránsokat” – mondta Erdogan.

Az EU márciusban kötött megállapodást Törökországgal a menekültválság közös kezeléséről annak érdekében, hogy Ankara segítsen megfékezni a migránsok és a menedékkérők érkezését. A megállapodásban az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, ezt azonban elhalasztották amiatt, mert Ankara nem teljesítette az EU által előírt hetvenkét feltétel mindegyikét, így például nem módosította a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat.

Az EU-török alku értelmében a görög szigetekre március 20. óta érkezett migránsokat visszaküldik Törökországba, ezért cserébe az európai uniós tagországok pedig – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak július végén adott interjújában kijelentette: ha az Európai Unió legkésőbb októberig nem lépteti életbe a vízummentességet, Ankara felmondhatja a menekültválságról kötött megállapodást. A megállapodás csak azért működik, mert Törökország “nagyon komoly intézkedéseket” léptetett életbe, egyebek mellett az embercsempészet elleni küzdelemben – jegyezte meg Cavusoglu.

Erdogan most először adott interjút a nyugati sajtónak a július 15-i sikertelen törökországi katonai hatalomátvételi kísérlet óta. Az államfő keserűen reagált azokra a nyugati bírálatokra, amelyek a puccs utáni társadalmi tisztogatások mértéke miatt érik. Szemére vetette mind európai, mind amerikai partnereinek, hogy nem álltak ki az általa vezetett Törökország mellett, és nem együttérzőek vele, “magukra hagyták a törököket”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »