Ha nem készül rá, sokkot kap a sportoló az olimpián

Ha nem készül rá, sokkot kap a sportoló az olimpián

Nem tudtak megbirkózni a rájuk nehezedő nyomással, ezért nem szereztek érmet – így érveltek azok a sportolók, akik tegnap érkeztek haza a riói olimpiáról. A Hír televíziónak nyilatkozó sport-pszichológus szerint a szakemberek csak akkor tudnak hozzátenni a sportolók teljesítményéhez, ha fizikailag is készen állnak a versenyre.

Hasonló élményről számolt be a cselgáncsozó Tóth Krisztián is, aki kiesése után úgy fogalmazott, hogy agyonnyomja az olimpia a magyar sportolókat. „Ami a legfontosabb, és amit pozitívumnak tudok felfogni ebből az egészből az az, hogy nem kell mindent a vállamra tenni. Úgy gondolom, hogy nagyon sokat tettem arra, hogy nekem itt feltétlenül nyernem kell, egészen pontosan érmet kell, hogy szerezzek. Lehet, hogy egy kicsit túlstresszeltem ezt az egészet” – így a cselgáncsozó.

Az olimpián először résztvevő tollaslabdázó, Sárosi Laura pedig Facebookon osztotta meg hasonló érzéseit a vereséggel véget érő első mérkőzés után.

A Hír TV-nek Rióból nyilatkozó sportpszichológus szerint csak azt a versenyzőt nyomja agyon a teher, aki nincs megfelelően felkészítve.

„A sportpszichológiai módszerek segítenek abban, hogy az olimpiai nyomást el lehessen viselni, sőt természetesen a felkészülés alatt és előtt ezeket be is kell venni a tréningprogramba. A fokozott zaj, a nyomás, a médiaelvárás az esetlegesen jól, vagy rosszul teljesítő sportolók esetében azt is, hogy hogyan tudják korrigálni az adott pillanatban a megfelelő versenyteljesítményüket. Ez a mentális felkészülés ugyanúgy részét kell képezze, mint a fizikai munka. Amennyiben a sportoló erre nem készül, itt a helyszínen általában sokkot szoktak kapni azok, akik először vesznek részt olimpián” – így Lénárt Ágota, sportpszichológus.

A magyar sportolókkal néhány szakember utazott ki Rióba, míg más külföldi országok delegációi akár több száz sportpszichológust is foglalkoztatnak a játékok alatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »