Ha nem kapnak tisztes fizetést, sztrájkolni fognak az OBI dolgozói

Ha nem kapnak tisztes fizetést, sztrájkolni fognak az OBI dolgozói

2016. július 1-én a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) az OBI barkácsáruháznál működő alapszervezete sztrájkbizottságot alakított, közölte a szervezet hétfőn.

Mint írták, az OBI-nál 2009 óta az idén volt először béremelés, azonban ennek mértéke igen csekély (4%), amely nem kompenzálja az elmúlt években a vállalatnál elmaradt bérfejlesztést.

A vezetőség azt ígérte, hogy forgalomnövekedés esetén további bérfejlesztés várható. A forgalomnövekedés megvalósult, a béremelés azonban elmaradt.

A KASZ közleménye szerint a cég vezetése mereven elzárkózott a további tárgyalásoktól, azonban a munkavállalók nem hajlandóak elfogadni ezt a döntést, hiszen bérük a garantált bérminimum környékén van, ami nem biztosít tisztes megélhetést.

Az alacsony bérek miatt sorra hagyják el a céget a tapasztalt szakemberek, és egyre túlterheltebb a megmaradt munkavállalói gárda.
 
A KASZ a sztrájktárgyalások során arra törekszik majd, hogy érvényre juttassa a munkavállalók követeléseit, a kétszámjegyű béremelést, valamint az 50 százalékos szombati pótlékot.

A munkavállalók nem kérnek sokat, mindösszesen annyit, hogy meg tudjanak élni a bérükből. Amennyiben a tárgyalások kedvezőtlenül alakulnak, a cégnél országos méretben sztrájk várható, de a KASZ, valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyéb nyomásgyakorló akcióval is készül.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »