Ha most lennének a választások, ilyen lenne a parlament

Több szavazója van a Fidesz-KDNP-nek a teljes népességen belül, mint az utána következő négy parlamenti pártnak együtt – derül ki a Závecz Research Intézet legfrissebb kutatásából.

A Fidesz nem csak a falvakban örvendett nagy népszerűségnek, hanem az alacsony iskolázottságúak körében is tarolt a választásokon – mondta az InfoRádiónak Závecz Tibor. A Jobbik pedig a 30 évnél fiatalabb lakosság körében volt kifejezetten magas a támogatottsága, illetve a néppártosodásnak köszönhetően társadalmi státusz és iskolázottság szerint meglehetősen kiegyenlített volt a párt tábora – tette hozzá.

Hírdetés

Az MSZP-Párbeszéd az átlagnál sokkal jobban szerepelt a fővárosban, továbbá a szocialistákra az idősebb korosztályból szavaztak inkább, a fiatalok körében kifejezetten rossz az eredményük. Az intézet a Demokratikus Koalíciónál is azt állapította meg, hogy a fiataloknál kimondottan népszerűtlen. Az LMP pozíciói a végzettség növekedésével javultak, illetve a fővárosban és a megyekszékhelyeken hozott az átlagosnál jobb eredményeket.

A biztos pártválasztókat vizsgálva lényegében az áprilisi választások eredménye köszön vissza:

a Fidesz-KDNP 50 százalékon áll, a Jobbik 21, az MSZP-Párbeszéd 11, az LMP és a DK 6-6 százalékos táborral rendelkezik, a Momentum 3, a Kétfarkú Kutyapárt pedig 1 százalékos. „Ezek 1-2 százalékponttal térnek el a tényleges választási eredményektől” – emelte ki a Závecz Tibor.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »