Ha most lennének a választások, 40% a PSD-re szavazna – derül ki a PSD által megrendelt felmérésbõl

Ha most lennének a választások, 40% a PSD-re szavazna – derül ki a PSD által megrendelt felmérésbõl

Az Avangarde közvélemény-kutató által a PSD megrendelésére készített felmérése szerint a Klaus Johannis elnök iránti bizalom 14%-ra esett októberben a szeptemberi 28%-ról: a megkérdezettek közül csupán ilyen arányban válaszolták azt, hogy jó véleménnyel vannak róla.

Florin Cîțu volt kormányfő jelenleg 7 százalékos bizalmi indexen áll. A felmérés szerint a megkérdezettek körében Alexandru Rafila PSD-s képviselő áll a bizalmi index élén 30%-kal.

A bizalmi rangsorban Rafilát követi Marcel Ciolacu (25%), Emil Boc (24%), Raed Arafat (23%), George Simion (20%). Dacian Cioloș USR-elnök Johannis után következik 13 százalékkal.

Hírdetés

A válaszadók 80%-a szerint Románia rossz irányba halad. A románok 24%-a adott 1-es (minimum) osztályzatot a Cîțu-kormánynak a Covid-járvány kezeléséért.

Relatív többségük (28%) a Cîțu-kormányt tartja felelősnek amiatt, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma ilyen súlyos helyzetbe sodorta az országot, de sokan vannak, akik Johannist hibáztatják emiatt (15%). Csak 14% válaszolta azt, hogy a népesség egésze a felelős, illetve 7% hibáztatja az oltatlanokat. A megkérdezetteknek ugyanakkor több mint egyharmada, 36%-a nem tudja megítélni, ki a felelős, vagy pedig nem válaszolt erre a kérdésre.

Ha jövő vasárnap tartanák parlamenti választásokat, a PSD-re 40%, a PNL-re 17%, az AUR-ra 14%, az USR-re 13%, az RMDSZ-re 5% szavazna.

Arra a kérdésre, miszerint „Szükséges-e Ön szerint a Sars-Cov-2 (Covid 19) elleni védőoltás?”, a megkérdezettek 46% válaszolt igennel, 39% nemmel, 13% pedig nem tudja vagy nem válaszolt. 2% válaszolta azt, hogy az oltás csak az 55 év felettiek számára szükséges.

A telefonos felmérés október 17-26. között zajlott 900 fős mintán, hibahatára 3,2%.

(hotnews, hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »