„Ha így folytatódik, több műanyag szemét lesz, mint hal”

„Ha így folytatódik, több műanyag szemét lesz, mint hal”

Ha a vizes csatát elveszítjük, a klímaháborút is elbukjuk – jelentette ki a köztársasági elnök az év legnagyobb hazai diplomáciai eseményén, a Budapesti Víz Világtalálkozón. A háromnapos fórumon állam- és kormányfők, miniszterek, valamint nemzetközi szervezetek magas rangú tisztviselői és az üzleti, illetve a tudományos élet szereplői vitatják meg a víz, a szennyvízkezelés és a fenntartható vízgazdálkodás legfontosabb kérdéseit.

Világszerte a tengerekbe, óceánokba ömlő olaj okozza a legnagyobb károkat, de az úgynevezett műanyagszigetek is komoly kockázatokat jelentenek az élőlényekre, így az emberre is – hívták fel a figyelmet szakemberek a Budapesti Víz Világtalálkozón. Magyarországon évente 350 ezer tonna műanyag hulladék keletkezik, a nagyobb országokban pedig még több, amelyeknek egy jelentős része végül az óceánokban köt ki – mondta a köztársasági elnök. „Szakértők kiszámolták, hogy ha az óceánok műanyag szeméttel történő szennyezése így folytatódik, akkor 2050-re több műanyag szemét lesz az óceánjainkban, mint hal. Van, aki meglepődött ezen, ez valóban sokkoló. Sokkoló. Több mint sokkoló, és több mint elgondolkodtató” – hangsúlyozta Áder János.

A köztársasági elnök hozzátette: megfelelő mennyiségű és minőségű víz nélkül nem lehet elég élelmiszer és ipari fejlődés sem. 15 év múlva harminc százalékkal több vizet fogyaszthat a népesség, az iparnak pedig 2050-re legalább 50 százalékkal több vízre lesz szüksége, mint most, ezért globális szinten kell megoldani a problémákat.

A 71. ENSZ-közgyűlés elnöke azt mondta, a felmelegedés 3-4 fok körüli, miközben a párizsi klímaegyezmény is azt tűzte ki célul, hogy ez 2 fok alatti legyen. „Az emberiség szerintem még nem tért észhez, hogy nem érzi, hogy mennyire fontos, sőt súlyos ez a probléma, és mennyire fontos, hogy mi együttműködjünk annak érdekében, hogy elérjük és teljesítsük a fenntartható fejlesztési célkitűzéseket és a párizsi egyezményt. Ha ezt együtt megcsináljuk, akkor unokáinknak csodálatos élete lehet egy csodálatos bolygón, mint ahogy nekünk volt. Ha meg nem, akkor veszélyben lesznek” – emelte ki Peter Thompson.

A szakemberek a következő 15 év globális vízpolitikáját megalapozó akciótervet fogadnak el szerdán, amelynek már egy részletes pénzügyi és cselekvési terv is része lesz, hogy segíthessenek azokon az országokon, ahol már most problémát okoz a víz minősége vagy mennyisége.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »