Ha friss a jogsid, irány a Hungaroring, befizet egy körre a miniszter

Folytatódik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Vezess biztonságosan! kampánya, amelynek borítékolhatóan legnépszerűbb eseménye lesz az ingyenesen igénybe vehető vezetéstechnikai tréning a Hungaroring Groupama Tanpályáján. Itt a vész- és konfliktushelyzetek felismerésére, elhárítására készítik fel a járművezetőket. Idén elsőként a márciusi ingyenes tréningekre adhatóak le a jelentkezések online űrlapon 2018. február 26-ától. Előnyt élveznek a friss jogsitulajdonosok, akikkel kapcsolatban az NFM így vélekedik: esetükben a gyakorlat,

a tapasztalat hiányát gyakran tetézi túlzott kockázatvállalási hajlandóság, ami súlyos balesetekhez vezethet.

Friss jogosítvány-tulajdonosnak számít, aki 12 hónapnál nem régebbi, de legalább 4 hónapos vezetői engedéllyel rendelkezik, de életkori megkötés nincs.

Az MTI által ismertetett dokumentum szerint a márciusi első etap után jönnek a 60 év alatti személygépkocsi-vezetők és a 60 év feletti szenior vezetők. A harmadik kiemelt célcsoport lesz a hivatásos járművezetőké, összesen 100 busz- és teherautósofőr mélyítheti el tudását vezetéstechnikai képzésen. A negyedik csoport a motorkerékpárosok, akikről még az Európai Unió is lesújtóan vélekedik. Egy idézett uniós felmérés szerint a közlekedés résztvevői közül az ő baleseti kockázatuk csökkent a legkevésbé az elmúlt években.

A Vezess biztonságosan! program szakmai koordinátora a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. A lemaradók sem esnek el végleg a lehetőségtől, a későbbiekben havonta új helyek nyílnak majd meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »