Ha ettől nem lesz tűzszünet Afganisztánban, akkor semmitől

Az Európai Unió elítéli az erőszak fokozódását Afganisztánban, és tartós, átfogó tűzszünetre szólít fel.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Janez Lenarcic, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős tagja csütörtökön közös közleményben rámutatott: a tálibok offenzívája ellentmond arról szóló állításaiknak, hogy elkötelezettek a konfliktus tárgyalásos rendezése iránt.

Kijelentették: a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok megsértéséről, a civilek meggyilkolásáról, a nők nyilvános megkorbácsolásáról, valamint az infrastruktúra megsemmisítéséről érkező híreket ki kell vizsgálni, némelyikük ugyanis háborús bűncselekménynek minősülhet. Az ilyen cselekedetekért felelős tálib harcosokat vagy parancsnokokat felelősségre kell vonni – hangsúlyozták.

Hírdetés

Az amerikai és a NATO vezette szövetséges haderő májusban kezdődött kivonulása nyomán az afganisztáni tálibok az utóbbi két hónapban nagyszabású offenzívát indítottak, és jelentős területeket foglaltak el.

T.S. Tirumurti indiai ENSZ-nagykövet, akinek országa elnököl augusztusban a világszervezet Biztonsági Tanácsában, közölte: nem fontolgatják a testületben afganisztáni békefenntartó erő létrehozását, jóllehet az országban kialakult helyzet súlyos aggodalomra ad okot az amerikai erők hirtelen kivonásának fényében. Az ENSZ-nek nincsenek békefenntartói Afganisztánban. Ottani támogató missziója, az UNAMA politikai misszió.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »