Ha eddig nem vett aranyat, most inkább várjon vele! Nyolc éve nem volt ennyire drága

Ha eddig nem vett aranyat, most inkább várjon vele! Nyolc éve nem volt ennyire drága

Régen nem látott magasságokban szárnyal az arany ára. Habár nyomott a fizikai kereslet, mégis 2012 óta nem került ilyen sokba egy uncia arany.

Pénteken 0,77%-kal 1743,67 dollárt, azaz 1624,81 eurót ért egy unciányi arany (egy uncia = 31,1 gramm). A pénteki kereskedés során meghaladta az 1751 dollárt is, ami 2012 óta nem látott érték. A mögöttünk hagyott héten összesen mintegy 2%-kal emelkedett a nemesfém értéke, a júniusban lekötött szerződések tovább javultak, 1753,30 dolláron állt meg az ár.

Az ok? Az USA és Kína között újra kiéleződő gazdasági ellentétek csak fokozták az elhúzódó koronavjrus-járvány miatti fenyegetést.

Hírdetés

Könnyen belátható, az emberek válsághelyzet idején keresik a pénzük elértéklenedését kiküszöbölő befektetéseket, márpedig a nemesfémek vásárlása tipikusan ilyen.

Elemzők szerint hiába korlátozott a fizikai kereslet, hiába tudnák a kereskedelmi bankok lassítani az árnövekedést, egyszerűen nincs rá ok, hogy eladják az aranyat a sosem látott gazdasági visszaesések és a világ vezető hatalmainak gazdasági háborúja közepette.

– fogalmazott Phil Streible, piaci szakértő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »