"Ha csend van körülöttünk, megszólal Isten" – megjelent a Magyar7 legújabb száma

Ezzel a címmel közöl interjút Albán József katolikus pappal a Magyar7 legújabb, 44. száma.

„Nem szabad adaptálódni a félelemhez, a távolságtartáshoz, az arcnélküliséghez, az érintésnélküliséghez” – mondja többek közt a plébános, akivel B. Vida Júlia készített beszélgetést. Kolek Zsolt rovatvezető Vészfék a robogó vonaton címmel foglalja össze a kormány legújabb szigorú intézkedéseit, beleértve a hétvégi országos tesztelést is.

Három publicisztikai írást találunk a hetilapban.

Kövesdi Károly vezető szerkesztő Bajban a barátot címmel írt vezércikket, Haják Szabó Mária külpolitikai jegyzetében Párizs sötét utcáin járt gondolatban, és tett fel súlyos kérdéseket, míg Száraz Dénes Ahogy lehet címmel írt jegyzetet a közelgő mindenszentek kapcsán.

A hetilap gazdasági rovatvezetője, Matus Tibor az agrárpolitika módosítását elemzi az Európai Unió nemrégi döntései alapján.

Az írás címe: A termelőtől a fogyasztóig. Az e heti lap témája: Vigyázzunk a mézesmadzaggal! Szerzője Somogyi Szilárd, aki a felvidéki magyarság szlovák pártok általi megosztásának elharapódzó gyakorlatát veszi górcső alá egy konkrét példán. Popély Gyula történész A cseh politika fordulatai a nagy háború alatt című tanulmányának második részét közli a lap.

A kultúra rovatban Pomichal Krisztián szerkesztő könyvismertetőjét olvashatjuk, míg Juhász Dósa János Dobos Lászlóra emlékezik, aki napjainkban lett volna 90 éves.

Hírdetés

Élményolvasás Varró Danival, írja Virsinszky Tamás egy rendhagyó iskolai író-olvasó találkozóról Rimaszombatból, míg Lacza Tihamér kultúrtörténeti cikkében az Erdélyből Gömörbe költözött báró Kemény Gáborról ír megemlékezést.

A lap Tájaink rovatára ezúttal is a gazdagság jellemző.

Radi Anita Pozsony megye egyetlen magyar nyelvű szakközépiskolájáról ír. Kaszmán Zoltán tudósítása szintén iskolai témával foglalkozik, konkrétan a digitális oktatással. Ugyancsak egy iskolába látogathatunk el Bokor Klára révén, mégpedig a többszörös jubileumát ünneplő érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskolába.

Fábián Gergely a Kárpát-medence első honvédemlékműve feltárásánál volt jelen, míg Zsebik Ildikó a föntebb említett Dobos László hugával készített beszélgetést. Séta a Rozsnyói temetőben címmel közli a lap Fábián Gergely írását, míg Agócs Szvorák Emese a fülekpüspöki online szentmisék témáját járja körül. Cigányúton járva a címe Szomolai Andrea interjújának, aki Szomolai Tibort kérdezi legújabb könyvéről.

Új igazgatója van a komáromi Szinnyei József Könyvtárnak, tudjuk meg Nagy-Miskó Ildikó írásából, aki Fabó Máriával készített beszélgetést. A járvány ellenére, vagy éppen amiatt, rekordévet zárt a kurinci fürdő, írja tudósításában Virsinszky Tamás Rimaszombatból, míg Reczai Lilla a nyékvárkonyi Gézengúz focicsapat edzőjét mutatja be az olvasóknak.

Jól enni – jól lenni – írja Szilágyi Orsolya dietetikus, tanácsot adva, mire ügyeljünk a táplálkozásunk során ősszel.

Ugyancsak a hideg közeledte ihlette Baán Szabó Ilona kertész írását, aki fázós dísznövényeinkről ír. Varga Róbert a kambodzsai építészet ezeréves gyöngyszemeit tárja elénk utazásának második részében, de olvashatunk a lap Kávézó rovatában Babos Kitti tollából a filmtörténet legismertebb kabátjairól, vagy arról, hogyan készítsünk sültpaprika-salátát télire, s Vas Gyula révén egy jókora Citroenbe is beülhetünk, persze, csak virtuálisan.

A sportrovatban Rajkovics Péter írását olvashatjuk arról, hogy a koronavírus a sportolókat sem kíméli,

míg Rajkovics György azt járja körül, hogy milyen lesz (ha lesz) a jövő évi tokiói olimpia. Természetesen ezúttal is megtaláljuk a lapban a heti tv-műsort és sokak kedvencét, a keresztrejtvényt. A hetilap hátsó borítóján a nagyőri Szent Anna-templomot találjuk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »