Ha csak a fiatalokon múlnának a választások

A Kotlebával szimpatizáló fiatalok közül sokan úgy gondolkodnak, hogy Szlovákia részére nem a legjobb politikai rendszer a demokrácia, és egyetértenek azzal, hogy a választások idő- és pénzpazarlás. Az aktuality.sk hírportálon Ha csak a fiatalok választanának, a választásokat  az ĽSNS /Mi Szlovákiánk Néppárt/ nyerné, a Smer jelentősen visszaesne címmel megjelent írásban a szerző a Szlovákia Ifjúsági Tanácsa polgári társulás  megrendelésére készült közvélemény-kutatás eredményeivel foglalkozik. 

A Focus-ügynökség  október végén, november elején 585 fős mintán készítette el a  felmérést a 18-29 év közti fiatalok körében.

A felmérés szerint a megkérdezett fiatalok körében Kotleba pártja bizonyult a legnépszerűbbnek. Ha a parlamenti választásokon

Hírdetés

Jóval szerényebb eredményeket érne el a Za ľudí /Az emberekért/ párt 12,8,  a PSZ/Együtt koalíció 11,9,  a Sme rodina /Család vagyunk/ 11,8 százalékkal. Bekerülne még a parlamentbe az OĽANO 9,9, a Smer 9,4 és az SaS 6,9 százalékkal. A fiatal szlovákok nem juttatnák be a törvényhozásba a KDH-t /3,4/, az SNS-t /2,5/, a Most-Hidat /2,4/ és a Vlasť /Haza/ pártot /2,0/. A megkérdezettek 17 százaléka  még nem döntötte el, hogy részt kíván-e venni a választásokon, 10 százaléka pedig egyáltalán nem menne el választani.

A felmérésből kiderült az is, hogy kik tartoznak Kotleba választói közé. Gyakran azokról van szó, akik nem érzékelik a 89-es változások pozitív hozadékát.  Meggyőződésük, hogy Nyugatról semmi jó nem érkezett, és ezért szerintük kelet felé kell irányulni. A felmérésből arra is fény derült, hogy az ĽSNS választóinak fele 36 évesnél fiatalabb, mi több, 75 százaléka fiatalabb, mint az összes választók  átlagéletkora /47 év/.

Feltételezhető, hogy ez utóbbi a valószínűbb, de ez még nem jelenti azt, hogy akik elmennek majd jövő év február 29-én választani, csak magyar érdekeltségű pártokra fognak szavazni. Nagy kérdés az is, mennyien maradnak majd távol az urnáktól. Miként az is, hogy a Magyar Közösségi Összefogás vagy a Most-Híd tud-e több fiatalt megszólítani és mozgósítani a választásokra.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »