Ha csak 10 jóga-pózt tanulnál meg, ez legyen az

Ha még nem vagy profi jógázó, vannak bizonyos alap-pózok, amiket érdemes megtanulni annak érdekében, hogy az órán és otthon is magabiztosan tudj mozogni. Hihetetlen, de több, mint háromszáz jóga-póz, azaz ászana (testtartás, ülés) létezik. Az ászana szanszkrit szó és stabil pózt, illetve kényelmes elhelyezkedést jelent. Ha megtanulod a tíz legfontosabb jóga-pózt és minden nap gyakorlod őket, 5-10 belégzéssel, remek alapot teremtesz magadnak a jóga magasabb szintjének eléréséhez. Ha akad egy olyan ászana, amit nem tudsz végrehajtani, ne csüggedj, hanem nyugodtan hagyd ki. A jóga lényege a befelé fordulás és elmélyülés, ezért mindig figyelj a tested jelzéseire és csak annyit és úgy mozogj, ahogy jólesik. Nézzük, melyik a tíz legfontosabb jóga-póz és mit jelentenek.

A Hegy póz minden álló póz alapja. Megtanít arra, hogyan vesd meg a lábad és érezd a földet alatta. Nem sima “állás”, sokkal több ennél – írja a bien.hu.

Állj a lábfejed összezárva, feszítsd ki és nyomd le a bábujjakat, a felsőtested pedig húzd felfelé. Figyelj a légzésedre és összpontosíts.

Ez a póz az egész testet nyújtja és erősíti. Állj négykézlábra úgy, hogy a csuklód a vállad alatt, a térded pedig a csípőd alatt legyen.

A sarkad maradjon a földön, a csípőd pedig told hátra úgy, hogy a karod végig nyújtva maradjon. 5-8 mély belégzésig tartsd a pózt.

Ma már mindenki tudja, mi a plank, hiszen ez a rendkívül hatékony erősítő gyakorlat nagyon elterjedt.

Egyensúlyérzékünket fejleszti, illetve a légzéstechnikát is. Ügyelj arra, hogy a vállaid minél távolabb legyenek a füleidtől és a hátad végig egyenes maradjon.

A Háromszög egy remek álló-póz, amely kinyitja a tüdőt, nyújtja a derekat, erősíti a lábat és tónusossá varázsolja az egész testet.

Hírdetés

Egyik kezeddel fogd meg a bokád, sípcsontod vagy a térded, a másikkal pedig nyúlj az ég felé. Fejeddel kövesd a nyújtózó kezet.

 Vrikshasana, azaz a Fa-póz az egyik legemblematikusabb az összes ászana közül. Egy lábon egyensúlyozva tanít meg a helyes légzésre, összpontosításra és tisztánlátásra.

Jobb lábad helyezd bal lábad belső combjára, tedd össze a kezed és keress magad előtt egy pontot, amire kényelmesen fókuszálhatsz. Az egyenes tartásra figyelj lélegzés közben.

A Harcos-pózok erőt és állóképességet fejlesztenek. Nyújtják a csípőt és a combokat, miközben az egész alsótestet erősítik.

Lépj egy nagyot előre, mint a kitörésnél, majd tedd össze és nyújtsd az ég felé a két kezed. A vállad húzd hátra és feszítsd ki a mellkasod.

Ez a póz kinyitja a csípőt, a lágyékot és a belső combokat. Állj terpeszben, majd forgasd ki a jobb lábujjakat 90 fokban, a ball lábujjakat 45 fokban. Karjaidat nyújtsd ki oldalra, fejeddel pedig fordulj a jobb kezed irányába. Nyolc belégzés után válts oldalt.

Ez a gyakorlat minden hátfájásra remek gyógyír. Kinyitja a mellkast, a vállakat – melyeket minél hátrább kell húznunk – és oldja a derék merevségét is. A hát kiegyenesedik és mélyeket lélegzünk.

Egyszerű, mégis hatásos póz, mely erősíti altestünket és nyújtja a felsőtestet. Talpad szorítsd a talajhoz és emeld fel a feneked. Tenyereddel is nyomj lefelé, hogy a tüdő minél jobban megnyíljon. 8-10 lélegzetvételig tartsd a pózt.

Ebben a pózban kényelmesen megpihenhetünk. Bármikor alkalmazhatjuk stresszoldásra, vagy megnyugvásra lefekvés előtt. Homlokod tedd a talajra – vagy egy törölközőre – és hagyd, hogy az egész tested elernyedjen.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »