Ha Covid-fertőzöttet találnak egy táborban, azonnal le kell azt fújni

Ha Covid-fertőzöttet találnak egy táborban, azonnal le kell azt fújni

Nem annyira felhőtlen a nyári táborozás idején a szülők sorsa, ahogy a tábort szervezőké sem. A Közegészségügyi Hivatal útmutatása szerint a gyermekeiket táboroztató szülőknek tudatosítaniuk kell, hogy a tábor tartama alatt mindig elérhetőnek kell lenniük a táborban esetleg felbukkanó koronavírus-fertőzés miatt. Mindez Ján Mikas, Szlovákia tiszti főorvosa, a táborok szervezéséről és lebonyolításáról szóló útmutatásában olvasható.

Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén

a tábor szervezőinek azonnal értesíteniük kell a helyileg illetékes regionális közegészségügyi hivatalt.

Ugyanúgy

bejelentési kötelezettsége van minden szülőnek,

Hírdetés

amennyiben a táborból hazaérkezés után gyermeküknél 14 napon belül fertőzésgyanú merül fel.

A szervezőknek megfelelő helyet kell biztosítaniuk az esetleges elkülönítésre.

„A fertőzés kitörésének pillanatában minden beteget és fertőzésgyanús személyt izolálni kell, hogy azok ne érintkezhessenek az egészséges személyekkel“ – szól az útmutatás. Emellett fontos a fertőzöttekkel közeli érintkezésben lévők elkülönítése is, ahogy a helyiségek tisztítása és fertőtlenítése is.

További teendő a fertőzöttek számára használatos, elkülönített mellékhelyiség kijelőlése, valamint számukra külön használatos étkészletet is ki kell jelölni.

Az útmutatás július 1-jétől van érvényben, és minden olyan rendezvényre vonatkozik, amely során legalább 5 gyermek, vagy 18 év alatti fiatal tartózkodik egy helyen négy napnál hosszabb ideig. Egyéb, nem koronavírus-fertőzés esetén az intézkedések a fertőzés típusától és közösségi terjedésének mértékétől függnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »