"Ha az összes templomot felgyújtják, az utcán fogunk imádkozni" – Magyarországon alapítottak püspökséget a kopt keresztények

"Ha az összes templomot felgyújtják, az utcán fogunk imádkozni" – Magyarországon alapítottak püspökséget a kopt keresztények

Ha az összes templomot felgyújtják, az utcán fogunk imádkozni – ez a szemlélet jellemzi a közel-keleti ortodox kopt egyház híveit, akik szombaton magyarországi központú püspökséget alapítottak szombaton a kelet-európai hívek gyámolítására.

Khalil Yousef esperes az eseménnyel kapcsolatban tartott szombati sajtótájékoztatón jelentős eseménynek nevezte mind a kopt keresztények, mind Magyarország számára, hogy szombaton önálló püspökség létesült. A kopt egyház fejlődése egyenes következményének nevezte, hogy a 2004-ben hazánkban megkezdődő misszió, amelynek során megkezdték a kopt keresztények összegyűjtését és plébánia alapítását, szombaton püspöki rangra emelkedett. A kopt esperes felidézte, a katolikus egyház szeretettel nyitotta meg templomait híveik előtt, mígnem az egyház magyarországi történetének következő állomásaként a XVIII. kerületben sikerült egy templomot vásárolniuk.

Khalil Yousef a jövő feladatának nevezte az egyház és hazánk kapcsolatainak fejlesztését, hozzátette ugyanakkor, hogy a kopt egyház közvetítő szerepet játszhatnak az egyiptomi-magyar kapcsolatot fejlődésében is. Az esperes hangsúlyozta, a kopt egyház érzékeli a magyar kormány jó szándékát és erőfeszítéseit a keresztények megsegítésére, az egyház vezetése ezért is határozott úgy, hogy éppen Magyarországra helyezi a közép-európai püspökség központját. Hozzátette, Giovanni püspök személyében az egyházában igen tisztelt Kirillosz püspök tanítványa teljesít majd szolgálatot, és azért érkezett hazánkba, hogy a kopt keresztény egyház tagjait maga köré gyűjtse, szolgálja, és új fejezetet nyisson az egyház magyarországi történetében.

Hírdetés

Giovanni püspök a sajtótájékoztatón felidézte II. Teodor kopt pápa szavait, aki arról beszélt, ha az összes templomot felgyújtják, akkor az utcán fognak imádkozni.

Feladataival kapcsolatban arról beszélt, jelenleg hatvan kopt keresztény család él Budapesten, de vannak diákok és munkavállalók is. Hangsúlyozta, hogy legfontosabb feladata a hívek maga köré gyűjtését tartja, valamint azt, hogy a fiatalok könnyen beilleszkedjenek a magyar társadalomba, ismerjék jogaikat de a kötelezettségeiket is.

(PS nyomán)

Korábban íruk: Sem a palesztinok, sem a koptok nem hajlandók találkozni az amerikai alelnökkel


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »