Ha az ellenzék nem tér észhez, a Smer hatalmon maradhat

Ha az ellenzék nem tér észhez, a Smer hatalmon maradhat

Ha a parlamenti és a parlamenten kívüli ellenzék is arra vár, hogy Fico összecsomagol, és átadja nekik az ország kulcsait, nagyot tévednek.

Habár Fico az utolsókat rúgja, fáradt, csalódott és dühös, még mindig van ereje ahhoz, hogy az ellenzéknek ellenálljon. Ami azt jelenti, hogy vagy Fico erős, vagy az ellenzék gyenge, véli az Aktuality.sk portál.

A 2020-a parlamenti választást egyre gyakrabban hasonlítják az 1998-ashoz. Annak a célja Mečiar megdöntése volt, mert az Ivan Lexával, Štefan Harabinnal, Ján Slotával, Ján Ľuptákkal és másokkal egyetemben megengedte, hogy az utcákon nyílt maffiaháború dúljon, hogy létrejöjjön az első november utáni oligarcharéteg, s hogy az emberek elveszítsék a november utáni hitüket a jobb jövőben.

Robert Fico harmadik kormánya (illetve a Smeré) a politika és a szervezett bűnözés közötti képzeletbeli határ teljes eltörléséért felelős.

A mečiarizmus által létrehozott oligarchák átcsoportosultak, és a Fico-korszakból profitáltak. Marián Kočner mobiltelefonja arról tanúskodik, milyen állapotban van jelenleg Szlovákia. Kočner, akit az oknyomozó újságíró Kuciak és barátnője meggyilkolásának megrendelésével vádolnak, a rendőrség, az igazságszolgáltatás, de a politika védelmére is számított.

S ahogy Mečiarnak megvolt a maga Remiáša, Ficónak is megvan a maga Ján Kuciakja.

Csakhogy, amíg 1998-ban az ellenzék számára világos volt, ahhoz, hogy legyőzzék Mečiart, egyértelmű jelzést kell adniuk azt illetően, hogy össze akarnak fogni, a mai ellenzékből ez hiányzik.

Az országot csak a győztesek irányíthatják, azok, akik képesek összefogni, és a magasabb érdekek érdekében képesek egy időre félretenni azokat a témákat, amelyek elválasztják őket, véli Peter Bárdy, az Aktuality.sk főszerkesztője, aki szerint,

ahhoz, hogy a 2020-as választás változást hozzon, valaminek meg kell változnia. Robert Fico politikai pályája végén jár, de magától senkinek sem adja oda a kulcsokat.

Ha semmilyen lényeges dolog nem történik, úgy tűnik, Robert Fico pártja választási győzelemre van ítélve, amely után nem lesz képes kormányt alakítani, sem pedig a kormány része lenni. A választók büntetésén a Smer önteltsége meg az önreflexióra való képtelensége miatt, persze nincs semmi rossz, más kérdés, hogy

a többiek közül sem emelkedik ki senki, aki sejtetné, milyen lesz a szlovák politika a jövő évi parlamenti választás után,

Hírdetés

véli a Pravda napilap. A közvélemény-kutatások alapján a megbízható parlamenti többségre alapozott kormányt a PS/Spolu, SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina és Za ľudí koalíció alakíthatná ki, a napnál is világosabb azonban, hogy egy ilyen kormány stabilitása harmatgyenge lesz.

A Pravda szerint az ellenzéknek nincs egyetlen igazán kiemelkedő pártja sem, s

bár a Progresszív Szlovákia indulása rakétasebességű volt, de korántsem örök. A támogatottsága valahol 15 százalék táján megállt,

ami ugyan elegendő ahhoz, hogy a Smer-mentes politikai térfél vezetőpártjaként deklarálja magát, ahhoz azonban édeskevés, hogy a jövendőbeli kormányalakításból már előre bárkit is kizárjon az említettek közül.

Kiska formálisan még mindig nem létező pártja is alulmúlta alapítója elvárásait,

pedig az már előre az ellenzék vezető-összefogójának kiáltotta ki magát, amit most azzal igyekszik kompenzálni, hogy eszmeileg elhatárolódik a többiektől, elsősorban a liberális Progresszív Szlovákiától, és elutasítja a választás előtti egyezségeket.

A politikai pártok óriási sebeséggel szaporodnak, csak éppen a választópolgárok nem szaporodnak ilyen gyorsan,

a számuk véges, s ez befolyásolja a pártszámtant is, ami azt jelenti, hogy ha valaki választót szerez, azt a másiktól el kellett vennie, írja a Pravda.

Szlovákiában nem egyedi jelenség, hogy a parlamenti választás előtt fél évvel, nem igazán világos, hány párt juthat be a parlamentbe, milyenek lesznek közöttük az arányok, és ki kivel lesz képes új kormányt alakítani. Ennek az oka, hogy hat párt preferenciái veszélyesen a parlamenti küszöb táján mozognak, írja a Denník N napilap. S mindez még nem minden, nem tudni azt sem, hogy a PS/Spolu koalíciónak nem árt-e, hogy Truban nem volt őszinte. Sőt, a KDH sem dőlhet még hátra a fotelben azzal, hogy biztos a bejutása.

Azért, mert Robert Fico lehet százszor fáradt és kiégett még mindig képes az ellenfele hibáit kihasználni arra, hogy megbuktassa.

És a demokratikus ellenzéki pártok tálcán kínálják erre a lehetőségeket. Pedig már csak fél évük van arra, hogy észhez térjenek, rendezzék a belső ellentéteket, és új választókat szólítsanak meg, hogy legalább a többségük bejusson a parlamentbe. Mivel nagyrészt ugyanabban a halastóban halásznak, egymástól szedik el a választókat, vagyis számolni kell azzal, hogy végül nem minden jutnak be a törvényhozásba.

Ha a maradék nem képes ezt a kiesést kompenzálni, és a parlamentbe bekerül mondjuk, a Sme rodina és az SNS is,

akár egy újabb smeres koalíció ülhet a fejünkre, amelyet a háttérből Fico irányít majd,

vagy vissza is térhet a hatalomba. S mindezt annál az egyszerű oknál fogva, hogy senki más kormányképes koalíciót nem tud felállítani, vagy az ilyen koalíció túl hamar szétesik, véli a Denník N.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »