Ha átmegy a módosítás, akkor a belügyminiszter versenypályázat nélkül nevezheti ki a következő rendőrfőnököt

Ha átmegy a módosítás, akkor a belügyminiszter versenypályázat nélkül nevezheti ki a következő rendőrfőnököt

A következő országos rendőrfőkapitányt a belügyminiszter valószínűleg versenypályázat nélkül nevezheti ki, annak ellenére, hogy a pályázatot már meghirdették. Ezt tenné lehetővé az a törvénymódosítás, amelyről a parlament várhatón az október ülésszakon dönt – derül ki a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásából.

“A képviselői módosítást elfogadását követően a Rendőrség főkapitányi posztjának elfoglalása már az új, módosított törvény értelmében már a belügyminisztérium döntése alapján valósulhat meg”

közölte a belügy. A módosítást beterjesztő képviselők azt javasolják, hogy a rendőrfőkapitányi poszt mentesüljön a kötelező versenypályázati kiírás alól, a kinevezés pedig kerüljön teljes egészében a belügyminiszter hatáskörébe. A változtatás egyébként a kormányprogramban is szerepel.

Közben azonban a versenypályázatot október 15-ével már meghirdették a jelenleg hatályos törvény szerint, ami a belügyminisztérium szerint kontraproduktív lépés volt.

Hírdetés

Jelenleg a jelölteknek egy szakbizottság és a parlament védelmi és biztonsági bizottsága előtt kell szóbeli és nyilvános meghallgatáson részt venniük, majd a bizottság javasolja vagy nem javasolja őket kinevezésre. A bizottság által javasolt személyekből van lehetősége választani a belügyminiszternek. A rendőrfőnök hivatali ideje négy év.

A javaslatot beterjesztő képviselők szerint a belügyminiszter hatásköreit meg kell erősíteni, és nem kötheti meg a kezét a bizottság. A nyilvános meghallgatás ugyan megmaradna, de csak konzultációs szerepe lenne.

A rendőrséget jelenleg a komáromi Štefan Hamran vezeti átmenetileg megbízott országos rendőrfőkapitányként, akit a belügyminiszter Peter Kovařík távozása után kért fel a posztra.

Teraz.sk, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »