Gyurta szaván fogja edzőjét

Csendesebb nap volt a szerdai – viszont nem akármilyen előkészületek történtek egy csütörtöki diadalmenet érdekében: Hosszú Katinka 200 vegyesen, Cseh László 200 pillangón került be elsőként, Katinka 100 háton, Kenderesi Tamás kétszáz pillén kvalifikált harmadikként, Verrasztó Evelyn 200 vegyesen negyedik, Bohus Richárd pedig 50 háton az ötödik idővel (utóbbi új országos csúcs). Ami pedig a finalistákat illeti, Evelyn a száz gyors döntőjében nyolcadik lett, a nap legjobb eredménye Gyurta Gergelyé, aki 1500 gyorson negyedikként ért célba – írja a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) közleményében.

Gyurta Gergely természetesen nem az Eb-re készült nagy erőkkel, hiszen három és fél hét múlva Setubalban 10 km-en az olimpiai kvalifikáció a tét – az ifjabbik Gyurtának egyetlen célja volt: végre 15 percen belül úszni egy felnőtt világversenyen. És ez sikerült, ami dupla öröm, hiszen franciaországi edzéseinek irányítója, Philippe Lucas egy vacsorameghívást helyezett kilátásba. Az érem messze volt most, az ugyanakkor igen jól festett, ahogy a táv utolsó harmadában Gege kilőtt, és tökutolsóból öt hossz alatt fellapátolt a negyedik helyre. A számot egyébként az olasz Gregorio Paltrinieri nyerte, brutális Európa-csúccsal.

A nap másik finalistája, Verrasztó Evelyn nyolcadikként zárt 100 gyorson – ez sem csodálható, hiszen előtte 200 vegyesen a negyedik legjobb időt úszta, és ha sikerül még inkább régi önmagára emlékeztetőt nyújtania, még az érem sem kizárt.

Hosszú Katinka világrekorderhez méltóan óriási fölénnyel előzte a mezőnyt ezen a távon, míg kevesebb mint egy órával később afféle biztonsági úszással harmadikként 100 háton is döntős lett.

Az elmúlt tíz évben egyébként ez a nap sem volt annyira csendes, csak hát Cseh László átnyergelt a pillangóra, elvégre akármennyire is megy neki, azért negyven perc alatt kétszáz pille elődöntőt és kétszáz vegyes döntőt úszni még huszonéveseknek is sok lenne. Így 2006, azaz tíz év után először nem egy magyar nyert egy vegyesúszó számot a nagypályás Eb-n, igaz, jellemző, hogy a görög Vazaiasz nem tudott jobbat úszni annál, amennyivel Cseh Laci egy napja megnyerte a reggeli előfutamot… Ami minket jobban érdekel, hogy Laci két 1:54-es idővel jelezte, pokoli erő hajtja, egyvalaki tudott a közelében lenni, éspedig Kenderesi Tamás (ő reggel, amikor egymás mellett úsztak, délután picit tartalékolt, ám így is harmadikként került be).

A nap végi meglepetésről Bohus Richárd gondoskodott, aki az 50 hát előfutamában megdöntötte saját országos csúcsát (25.04), ötödik idővel ment tovább, és akár megismételheti 2012-es bravúrját, amikor bronzérmes volt ezen a távon – bár saját bevallása szerint jobban érdekli a száz gyors olimpiai A-szintje. Ez fontos kihívás, mert nem könnyű még egyszer formába kerülni – Horváth Dávid például igencsak bánatos volt, hiszen 200 mellen nem sikerült megszereznie a riói kvótát, és végül 12. helyen zárt – olvasható a kommünikében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »