Gyurta Dániel: Éhgyomorra, vasárnap reggel is megy úgy, mint az olimpián

Gyurta Dániel: Éhgyomorra, vasárnap reggel is megy úgy, mint az olimpián

Olimpiai bajnokunk még mindig nagyon nehezen emészti meg a riói sikertelenséget, de megy tovább – most már két pályán.

A 200 méteres mellúszás olimpiai címvédőjeként repült Rióba Gyurta Dániel, akinek a versenyzése előtt voltak intő jelek, de aktuálisan nem látszódtak olyan időeredmények a versenytársak részéről, amelyeket ő korábban ne teljesített volna. A Swimswam amerikai úszószakportál is dobogóra várta az Újpest szupersztárját, aki végül már az előfutamok során kiesett, egyéni legjobbjától több másodperccel elmaradva. Csaknem egy hónappal vagyunk a szomorú események után, igaz Gyurta azóta kinyilatkoztatta, vissza akar térni a korábbi magaslatokra, illetve igazat adhatunk ismételt kijelentésének is, miszerint ő mostantól bármit tesz, olimpiai bajnok. A Digi Sport televízió stúdiójában járt péntek reggel.

– Ha visszatekerhetném az időt, azon a tizenhetedik helyen jó lenne kicsit változtatni. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a felkészülés és a verseny során erre a teljesítményre voltam képes. Ezt nagyon nehezen viselem a mai napig is.

Ha visszatekint az elmúlt négy évre, ráadásul azt látja, hogy soha nem kapott még ennyi támogatást és biztatást. Arra számított, hogy az ötkarikás játékokon majd 2:07 perc környékén tud teljesíteni, de ettől jócskán elmaradt (2:11,28). És hogy mi hiányzott?

Sebességhatár

– Úgy gondolom, nem lehet kiemelni egyetlen dolgot. Az időt, amelyet úsztam, bármelyik vasárnap reggel, éhgyomorra teljesíteni tudom, akár alapozási idő elején vagy közepén is. Volt egy sebességhatár, amit – bármit csináltam – nem tudtam áttörni. A mellúszómezőny ráadásul igen speciális, rajtam és Marco Kochon kívül folyamatosan jönnek-mennek a legjobbak.

Való igaz, a számot végül a kazah Dimitrij Balandin nyerte, és a döntőben is szinte kizárólag meglepetésemberek jutottak el. Az viszont, hogy a győztes úszó ideje (2:07,46) nem volt nagyon extra, különösen is keserűvé teszi Gyurta Dániel számára az olimpiát.

Nem az volt a baj, hogy elbújt

Arra a felvetésre, ami például Hosszú Katinka felkészüléséből egyenesen következik, miszerint talán nem kellett volna rejtőzködni a mezőny elől a felkészülési időszakban, arra ismét csak azt mondta: a felkészülésben nem volt hiba, soha annyira elszántan és keményen nem készült még olimpiára, mint ezúttal. Kérdésre válaszolva egyértelművé tette, hogy noha Széles Sándor – 2012 óta tartó betegsége után – idén január óta valóban látogatja az edzéseit, nem az a lényeg, hogy ki van ott, hanem hogy ki mennyit tesz hozzá. Azt aláírja, hogy az edzéspanelok továbbra is Széles elgondolásai alapján nyugszanak, de újításra mindig szükség van, ugyanígy a Kovácshegyi, Virth, Széles edzőtrió egyben tartására is.

Gyurta Dánielt egyébként – és ez nagy öröm számunkra is – az olimpia alkonyán 23 jelölt közül a 4 új tag egyikeként beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói testületébe, mások mellett Jelena Iszinbajeva mellé, aki minden idők legkiválóbb női rúdugrója és a ma még megdönthetetlennek tűnő világcsúcs tartója. Az 5185 voksoló közül 1469-en tettek ikszet Gyurta Dániel neve mellé. Az aktív versenyzés mellett három hétvégét jelent neki a munka évente.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »