Gyurcsányék privatizálták a gáztározókat, 2013-ban vásárolta vissza őket a kormány

Magyarország az egyik legelőrelátóbb ország volt a gáztartartalékolás tekintetében, a negyedik legnagyobb gáztározó kapacitással rendelkezik, így a betárolt mennyiség már jelenleg is lefedi a teljes lakossági fogyasztást – erről beszélt Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1-en. Hozzátette: a magyar gázár nagyon versenyképes, még az átlagfogyasztás feletti gázár is nagyon olcsó lesz a világpiaci árhoz képest.

A műsorban kiemelték, hogy Magyarország rendelkezik a negyedik legnagyobb gáztároló-kapacitással az Európai Unióban, azonban ez nem mindig volt így, ugyanis Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt 2006-ban a kormány privatizálta, és eladta ezeket a gáztározókat, külföldi cégeknek. A jelenlegi kormány 2013-ban vásárolta vissza ezeket a tárolókat, ezért van most lehetőség a magyar lakosság földgázfelhasználásának biztosítására.

Sebestyén Géza felhívta a figyelmet az Európai Tanács új rendeletére, amely kötelezővé tenné a 2022-23-as időszakra, hogy a tagállamok földgáztározóikat 80 százalékra töltsék fel. Elmondása szerint viszont vannak olyan országok, amelyek nem rendelkeznek egyáltalán tárolókapacitással. Ezek az országok a szakértő szerint télen bajba kerülhetnek, mivel ahogy az a napokban is tapasztalható volt, nem tudni mennyire lesznek ezek a szállítások folyamatosak.

 

A gáztározókkal nem rendelkező országoknak a szállítások akadozásával csökkenteniük kell az aznapi földgázfogyasztásukat – emelte ki a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

 

Ez olyan országokban okozhat problémákat, mint például Görögország, amely földgázt felhasználva állít elő elektromos áramot.

Hírdetés

 

A szakértő szerint az Európai Unió 15 százalékos gázfogyasztás-csökkentési javaslata nem szolidáris.

 

Oroszországgal ugyan hosszútávú szerződésünk van, ettől függetlenül hazánknak szüksége van plusz földgáz beszerzésére – emiatt az ellenzéki politikusok sokszor támadják a kormányt.

 

Sebestyén tiszta vizet öntött a pohárba: elmondta, hogy ezekre Magyarországnak azért van szüksége, mivel egy keményebb tél esetén megnőhet hazánk gázfelhasználása.

 

Az átlagfogyasztás alatt hihetetlen olcsón kapja a lakosság a földgázt, viszont a világpiaci árakhoz képest a túlfogyasztás esetén is nagyon keveset kell fizetni itthon – emelte ki a szakértő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »