Gyurcsányék és a PM Sándor Mária farvizére ültek

A Demokratikus Koalíció arra biztatja a kórházak vezetőit, hogy az iskolaigazgatókhoz hasonlóan nyilvánosan mondják el, mi a probléma a magyar egészségüggyel és ne engedjék a szőnyeg alá söpörni a problémákat.

Az ellenzéki párt álláspontját Oláh Lajos parlamenti képviselő ismertette újságírókkal, miután péntek délelőtt körülbelül két tucatnyian “Magyarország a magyar egészségügyért” felirattal demonstráltak a Péterfy Sándor utcai kórház előtt, szolidaritásukat kifejezve a fekete ruhás nővérként megismert Sándor Mária azon kezdeményezésével, hogy pénteken az egészségügyi dolgozók öltözzenek feketébe.

A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy az elmúlt hat évben háromszorosára nőtt a kórházi fertőzésekben elhunytak száma, miközben naponta három orvos és két nővér hagyja el az országot. Megfelelő kezeléshez pedig csak az jut, akinek pénze vagy kapcsolatai vannak – tette hozzá.

PM: katasztrófa fenyegeti az egészségügyet

Kétszáz négyzetméteres fekete zászlót terítettek ki a Parlament főbejáratának lépcsőjére pénteken a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagjai és aktivistái, hogy ezzel fejezzék ki álláspontjukat, amely szerint katasztrófa fenyegeti a magyar egészségügyet. A párt petíciót is indít a témában.

A PM szervezésében nem sokkal délelőtt 11 óra után mintegy kéttucatnyian – az Országgyűlési Őrség felszólítása ellenére – átléptek a lépcsőt a tértől elválasztó láncon, majd leültek a kiterített zászló szélére.

Szabó Tímea társelnök újságíróknak azt mondta: közösen vállalnak szolidaritást a kórházi dolgozókkal, és közösen tiltakoznak az egészségügy tarthatatlan állapota miatt. A független képviselő felemelte szavát a kormány “embertelen és szívtelen politikája” ellen. Hozzátette: az orvosok és az ápolók egyharmada már külföldre menekült, az intézményekben nincsenek meg az ellátáshoz szükséges eszközök, a betegek pedig “lassan meghalni járnak a kórházakba”.

A társelnök bejelentette: pártjuk pénteken petíciót indít és aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy a kormány tegye vissza az egészségügybe az elmúlt öt évben kivett 400 milliárd forintot, az ágazat dolgozóinak biztosítson “emberhez méltó béremelést”, mindent tegyen meg a kórházi fertőzések visszaszorításáért, szüntesse meg a várólistákat és pótolja a hiányzó háziorvosokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »