Gyurcsány ultimátumot küldött Tóbiás Józsefnek

A DK szerint az MSZP megszegte a dunaújvárosi választási egyezséget.

A „békés együttműködés utolsó esélyeként” Gyurcsány Ferenc levélben adott ultimátumot Tóbiás Józsefnek, az MSZP elnökének, hogy rendezze a két párt között a dunaújvárosi időközi választás miatt kialakult konfliktust – derül ki az Origo birtokába jutott dokumentumból.

Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalícó (DK) szerint az MSZP úgy „küldi rá” a jelöltjükre a sajátját, hogy egy korábbi megállapodás alapján ezt nem tehetné. Dunaújvárosban ugyanis a DK jogosult jelöltet indítani. Gyurcsányék már több alkalommal, egyre élesebben tették szóvá a szocialisták „szószegését”, azt hangoztatva, hogy korábban a DK tartotta a szavát Újpesten, Tapolcán és Salgótarjánban is, támogatva a szocialista jelöltet.

– Most először fordul elő, hogy az MSZP-nek kellene a DK jelöltjét támogatnia, hiszen ebben a körzetben így állapodtak meg, a szocialisták azonban az első alkalommal megszegték a megállapodást – közölte korábban a DK. A párt szerint a megállapodás egyoldalú felmondásával a szocialisták „a Fidesznek adják a gyilkossággal gyanúsított fideszes képviselő körzetét”, és veszélyeztetik az ellenzéki győzelmet Dunaújvárosban.

A DK kommünikéje azonban nem vezetett eredményre. Pintér Attila, az MSZP helyi szervezetének elnöke egyértelművé tette: nem az a céljuk, hogy előnytelen alkukat kössenek, hanem hogy a párt megvalósíthassa magát. Mindenkivel hajlandók együttműködni bizonyos értékhatárig – hangsúlyozta.

Pintér nem tagadta, hogy a 2014-es választási megállapodásban az MSZP lemondott az indulásról a 4-es körzetben a DK javára, ám szerinte az ő jelöltjük esélyesebb, ezért inkább az ő támogatását kérte Gyurcsányéktól.

Most a DK elnöke a Tóbiás Józsefnek írt levelében jelezte, hogy pártja elnöksége megtárgyalta az ügyet és úgy döntött: ha az MSZP nem lép vissza, azt úgy tekintik, hogy felrúgta a megállapodást, amit ezek után ők sem tartanak majd be.

„Kérem elnök urat, hogy foglaljon állást a Dunaújvárosban kialakult konfliktusról és vesse latba tekintélyét a megállapodás betartása érdekében” – fogalmazott a levelében Gyurcsány, mintegy utolsó esélyt adva Tóbiásnak a helyzet rendezésére.

Az MSZP elzárkózása a DK-val való helyi együttműködéstől annak tükrében is érdekes, mert ha nem is ilyenformán, de a szocialisták erre több alkalommal is hajlandók voltak a Jobbikkal. Ez történt például Tapolcán, Gyöngyösön, Ózdon, legutóbb pedig Salgótarjánban.

A tavaly áprilisi tapolcai időközi választás eredményét, ahol a jobbikos Rig Lajos nyert, Gőgös Zoltán úgy kommentálta: jó hír, hogy úgy néz ki, az emberek ismét nemet mondanak a Fideszre.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »