Gyurcsány: Orbán egy hitszegő önkényúr

A Demokratikus Koalíció bojkottálni fogja a kvótareferendum után tervezett alaptörvény-módosítást és ugyanezt javasolják valamennyi ellenzéki pártnak. Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn sajtótájékoztatón újra azt szorgalmazta, hogy az ellenzéki pártok közösen vegyenek részt a következő parlamenti választáson.

Egy bukott népszavazásra alkotmánymódosítással válaszolni politikai gazemberség – mondta Gyurcsány Ferenc.

Úgy fogalmazott: amikor egy kormány népszavazást ír ki, akkor engedélyt kér a néptől, hogy megtegyen valamit. Az érvénytelen referendum azt jelenti, hogy a nép nem adott engedélyt az Orbán-kormánynak, hogy folytassa eddigi politikáját, arra pedig végképp nem, hogy módosítsák az alaptörvényt – szögezte le. A népakarattal nyíltan szembefordulni, az a nép elárulása, “maga az önkény”, ha megteszi, akkor Orbán Viktor “pária lesz hazájában és Európában, egy szó- és hitszegő önkényúr” – jelentette ki a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy májustól augusztus végéig a meghatározó közvélemény-kutató cégek ötven százalékot lényegesen meghaladó részvételt jósoltak. Az augusztus végén, szeptember elején kezdődő ellenzéki kampány viszont több mint egymillió embert tántorított el attól, hogy érvényes módon vegyen részt a referendumon – emelte ki. Szerinte ez annak a bizonyítéka, hogy az ellenzék politikai stratégiája helyes volt, kampánya működött és elérte a végcélját. Különösen jól látszik, hogy azokban a városokban volt a legalacsonyabb a részvétel, amelyekben hagyományosan a legmagasabb szokott lenni – hangsúlyozta.

A politikai tanulság, hogy az egyeztetett, közös politikai tartalmú kampánnyal eredményt tudtak elérni, a “győzelem” pedig megnyitotta az utat a parlamenti választáson való, egyeztetett, közös részvételhez is – ismertette álláspontját.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egy ilyen összefogás során “nincs alku, együttműködés van”. Hozzátette, hogy hétfőn telefonon beszélt Molnár Gyulával, az MSZP elnökével és mindkettejüknek az a célja, hogy 2017-re elkészítsenek egy közös ajánlatot. Az egyeztetés folyamata higgadt és bölcs lesz – ígérte Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: ki szeretné ábrándítani azokat, akik a tárgyalássorozat hatalmi részleteire kíváncsiak, ugyanis “arról semmit nem fognak megtudni”. Azt is kijelentette, hogy az együttműködés kialakítása során a DK-nak minden technika elfogadható, amit felelősség és bölcsesség vezérel, mert számukra a végeredmény és a politikai tartalom fontos.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »