Gyurcsány nem botlott

Gyurcsány Ferenc pártjának az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulóján a budai Várban tartott hétfői demonstrációján úgy fogalmazott: a parlamentben a kormánypárti többség ünnepelt, ők viszont nem ünnepelni, hanem gyászolni jöttek, gyászolják a magyar köztársaságot, „amelyik élt 22 évet”.

A politikus kijelentette, azzal vádolják a kormánypárti többséget, a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt, hogy elhazudták a rendszerváltozáskori közös vágyakat és reményeket.

A most hatalmon lévők soha egy percig nem gondolták, hogy ez az ország valamennyiünk otthona lehet, hogy a haza nemcsak az övék, hanem mindenkié – jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki ellenzékben azt mondta, hogy a nemzet a test, a köztársaság a ruha, úgy vetette le magáról és vetette sutba a köztársaság ruháját, mint ahogy nagyszüleink csizmás lábukról sutba vetették a kapcát – mondta Gyurcsány Ferenc. (…)

A jobboldal mára a bűn szinonimája lett, a kormány támogatói pedig a mellett állnak ki, ami „vállalhatatlan, ami védhetetlen” – mondta a volt kormányfő.

Magyarországot egy bűnszövetkezet irányítja – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, amire hallgatósága „maffia, maffia” kiáltásokkal reagált. (…).

A jegybank elnöke bűnös, a jegybank elnöke bűnöző, és nem viheti el mindezt szárazon, ha van minimális tisztesség ebben az országban – mondta, mire az egybegyűltek „börtönbe, börtönbe” kiáltásokkal feleltek.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a demokratikus sokaságnak kell elég erősnek lennie ahhoz, hogy ne tűrje el, hogy „megbecstelenítik” minden nap, de a változást a jog rendjével kell kikényszeríteni.

Saját kormányzását jellemezve kijelentette: „becsület dolgában nem botlottam és nem botlottunk”, mert a bűnt bűnnek, a rendszer hibájának tekintették.

A mostani rendszer viszont működtető, lényegi elemének tartja a bűnt – érvelt.

A pártelnök hazafias és erkölcsi kötelességnek nevezte, hogy megpróbálják legyőzni „a gonoszt”, de – mint mondta –, ehhez a demokraták széles koalíciójára van szükség. A baloldali pártoknak azt üzente, hogy ennek érdekében „tessék elfelejteni a régi sérelmeket”.

Az ország érdekében a zsarnoknak buknia kell – összegzett Gyurcsány Ferenc. (…)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »