Gyurcsány kezében a karmesterpálca

Gyurcsány kezében a karmesterpálca

Gyurcsány Ferenc az MSZP meggyengítésében érdekelt, demonstrálni akarja, hogy a baloldalon az ő kezében van a karmesterpálca. Ezt a helyzetet előre lehetett látni. Az MSZP mindenkori vezetését leszámítva szinte mindenki tudta – jelentette ki Galló Béla politológus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Csepelen a szokásos baloldali ellenzéki képletet látjuk – kezdte a szakérőt. Szabó Szabolcs legutóbb megnyerte a körzet parlamenti mandátumát az Együtt színeiben, de most megkereste az MSZP, hogy támogatásáról biztosítsa, amennyiben az MSZP–Párbeszéd színeiben indul el. Ő erre nem hajlandó, a szocialisták ezért a nem helyi érdekeltségű Bangóné Borbély Ildikót indítják el – idézte fel.

Szerinte az Együtt „az életéhez ragaszkodik”, kevés olyan körzet van, ahol a párt egyedül számíthat győzelemre. Ezért a csepeli mandátum megszerzése létfontosságú kérdés Juhász Péterék számára. Az Együtt elnöke és az MSZP vezetője, Molnár Gyula találkozott már egymással ebben az ügyben, de nem történt előrelépés. A csepeli eset nem fogja a baloldal kormányzóképességbe vetett hitét növelni – állapította meg.

Gyurcsány, a karmester

A politológus kitért az MSZP és a Demokratikus Koalíció közti feszültségre is. Mint mondta, Gyurcsány Ferenc a szocialisták meggyengítésében érdekelt, demonstrálni akarja, hogy a baloldalon „az ő kezében van a karmesterpálca”. Ez az elsődleges célja, ezért áll el az utolsó pillanatig a közös listától. Az viszont kontraproduktív lenne, ha az ellenzéki pártok tovább veszekednének, ám a legvégén mégis összefognának – jegyezte meg.

Hírdetés

Szerinte egyébként valószínűtlen, hogy valamennyi ellenzéki párt összeálljon a választások előtt. Van „négy kvázi erős” ellenzéki erő: a Jobbik, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az LMP, a „maradék öt” (Együtt, Párbeszéd, Momentum, Liberálisok, MOMA – a szerk.) a politikai létért küzd. „Ebből hogyan csinálunk egyetlen közös jelöltet, amely felveszi a Fidesszel a versenyt?” – tette fel a kérdést.

Majdnem mindenki látta

Úgy tűnik tehát, hogy a jelenlegi baloldali ellenzéki helyzetnek Gyurcsány a győztese, valószínűleg eléri majd a politikai céljait – mondta. Galló szerint ezt a helyzetet előre lehetett látni. Az MSZP mindenkori vezetését leszámítva szinte mindenki tudta – lehet ők is –, mégis úgy politizáltak, hogy ezt a helyzetet segítsék elő – emelte ki.

Majd kiderül, hogy 2018 tavasza után mire lesz képes a baloldal a DK-elnök vezetésével. Vélhetően egy „zárványhelyzet” keletkezik majd, illetve egy más típusú fejlődés is megindulhat Gyurcsányék mellett, főként az LMP jelenlétével – vetítette előre a politológus.

forrás: Kossuth Rádió 180 perc / hirado.hu

The post Gyurcsány kezében a karmesterpálca appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »