Gyurcsány gazemberezett és népítéletet vizionált

Gyurcsány: a DK Nagy Imre oldalán áll

A Demokratikus Koalíciót azért október 23-án hozták létre, mert a DK alapítói Nagy Imre oldalán állnak – mondta a párt elnöke keddi, budapesti megemlékezésükön.

Gyurcsány Ferenc beszédében úgy fogalmazott: nem lehet kicsit vagy nagyon ellenzékinek lenni, mivel az ellenzékiségnek ebben az értelemben nincs jelzője. A demokratikus politikai rend lényege, hogy nem fekete vagy fehér, nem lehet kicsit közel vagy nagyon messze állni a Fidesztől, csak szemben állni lehet vele – jelentette ki.

Hangsúlyozta, nem törődnek azzal, hogy mit mondanak rájuk, mert a DK elfogadott egy európai, polgári, jogállami mércét. Ha ennek a mércének az alapján nevezik gazembereknek a kormányon lévőket, akkor nincs lelkiismeret-furdalásuk, mert ők “gazemberek, politikai és büntetőjogi értelemben egyaránt” – mondta a politikus.

Közölte: jelenleg a demokratikus díszletek mögött “egy embertelen diktatúra uralkodik”, amely elveszi az ellenzéki képviselőktől annak lehetőségét, hogy érdemben képviseljék a szavazóikat.

Hozzátette, Magyarország felének csak látszólag van képviselete, mert megszűnt a parlamentáris demokrácia. Feladni azonban nem szabad, helyette készülni kell arra, hogy jön egy új, egy európai, polgári, szabad világ – mondta.

A DK elnöke felidézte, 1956 októberének közepén senki nem tudta, mi fog történni 23-án, a hó elején a brit nagykövet jelentésében azt írta, hogy Magyarország mintha álmosan szunnyadna. Lehet, hogy a hatalmon levők azt gondolják, hogy az ország álmosan szunnyad, de az is lehet, hogy holnap már nem szunnyadni fog, hanem “kitakarítja őket” – hangoztatta.

Hírdetés

Gyurcsány Ferenc arra kért mindenkit, hogy a rendszert ne erőszakkal akarják megbuktatni, helyette inkább szerveződjenek. A nép előbb-utóbb az igazára fog ébredni, és akkor “jaj lesz nektek, nem kicsit, nagyon” – üzente. Azt mondta, hogy a jelenleg hatalmon lévők számára akkor az igazság lesz fájdalmas. Nem azért, mert el kell menekülniük, hanem azért, mert itthon kell maradniuk és “viselniük kell a népítélet minden következményét” – jelentette ki, hozzátéve: “megvetés és utálat fog benneteket körülvenni”.

A pártelnök beszédében külön bírálta azt az elképzelést, hogy a nem uniós országokban élő magyar állampolgárok is szavazhassanak a magyarországi EP-képviselőkre.

Kiemelte, az EP-választást a Magyarországon élő nyolcmillió választópolgárnak kell eldöntenie, és nincs rendben, ha ehhez csatlakozni akarnak olyanok, akik országai nem tagjai az EU-nak, ugyanis rájuk nézve nem lesznek kötelezőek az unió döntései.

A Demokratikus Koalíció rendezvényét, amelyen egyben a párt alapításának hetedik évfordulóját is ünnepelték, egy fővárosi szállodában tartották, az eseményen néhány százan vettek részt.

DSZZS20181023108

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédet mond a párt október 23-i rendezvényén az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján a Novotel Budapest Cityben 2018. október 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt

DSZZS20181023103

Vitányi Iván szociológus, a Demokratikus Koalíció (DK) örökös, tiszteletbeli elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Molnár Csaba, a párt EP-képviselője, ügyvezető alelnöke a párt 7. születésnapi tortájával a DK október 23-i rendezvényén az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján a Novotel Budapest Cityben 2018. október 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt
   


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »