Gyurcsány Ferencnek van már B-forgatókönyve

Gyurcsány Ferencnek van már B-forgatókönyve

A Demokratikus Koalíció elnöke akkor lenne elégedett, ha az október 13-i választáson Karácsony Gergely győzne a főpolgármester-jelöltek közül, és mögötte egy ellenzéki többségű közgyűlés állna fel. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ennek van érdemi valószínűsége.

A Demokratikus Koalíció esetében a legtöbb jelölt közös ellenzéki lesz az október 13-i önkormányzati választáson.

“Budapesten, a kerületekben és a vidéki nagyvárosok jelentős részében így van.

Nagyon egyszerű a dolog, nyilván azért dolgozunk, hogy Karácsony Gergely legyen a főpolgármester, és mögötte egy ellenzéki többségű testület legyen. Mind a kettőnek ma van érdemi valószínűsége”

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.

Ha ez nem sikerülne, “B-forgatókönyvként” elmondta, bonyolutabb felállás lesz az is, ha Karácsony Gergely veszít, de ellenzéki többség van, és az is, ha nyer, de kormányoldali a testület.

“Politikai súlya, különösen szimbolikusan nyilvánvalóan a főpolgármester politikai hovatartozásának van, arról fogják azt mondani, ki nyerte meg Budapestet. Másik oldalról viszont

Hírdetés

a főpolgármester béna kacsa is tud lenni, ha nem tud kiegyezni egy vele nem egy színű többséggel.

Az akkor egy nagyon komoly munka egy főpolgármesternek. Láttunk ilyenre példát, látunk ma is, van, ahol sikeresen működik, van, ahol kevésbé” – mondta a volt miniszterelnök.

Hogy melyik politikai erő nyer azzal, ha Karácsony Gergely legyőzi Tarlós Istvánt, arról úgy vélekedett, “az ellenzék, a demokratikus ellenzék”, és “érdektelen”, hogy ez a fogalom nem egy párt.

Szerinte Budapest a többi önkormányzathoz hasonlóan intézményei többségét elveszítette, “a Fideszhez lojális önkormányzat és a főpolgármester szótlanul tűrte ezt,

Budapest pedig sokat veszített színességéből, nyitottságából és sok a városüzemeltetési probléma”.

“Az, hogy pártvezetők mennyire akarják magukénak tudni a sikert külön-külön, engem nem érdekel” – szögezte le Gyurcsány Ferenc.

Arról, hogy együtt marad-e később a Karácsony Gergely mögé beállt választási szövetség, azt mondta, “nyilvánvalóan ez egy koalíciós városvezetés lesz, annak rendje és módja szerint megkötve azt a megállapodást, hogy hogyan támogatják a főpolgármester programját és hogyan teszik együtt sikeressé Budapestet”.

Leszögezte azt is, nincs vita arról, hogy milyen színben mennek tovább a kerületi polgármesterek, mindenhol megszülettek a helyi megállapodások Budapesten.

A teljes beszélgetést meghallgathatják szerda 18 órától az InfoRádió Aréna című műsorában.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »