Gyurcsány Ferenc összefogna Vonával

Újabb száznyolcvan fokos fordulatot vett a napokban magát „tisztességesnek és szegénynek” nevező Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke a Sonline.hu-nak arról beszélt, hogy a kétharmad lebontása érdekében hajlandó lenne akár a Jobbikkal is összefogni.

– Szerintem biztosan szerveződik együttműködés a következő országgyűlési választás előtt, ha nem is olyan, mint 2014-ben volt. De lehet, mindegy, mit mondunk majd, mert a tapasztalatok szerint az emberek – ahogy Tapolcán és Salgótarjánban is – előbb balról jobbra, majd jobbról balra átszavaznak a legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelöltre. Bekövetkezhet tehát az, amire nem gondolt Orbán Viktor, hogy a centrális erőtér fölött létrejöhet a bal- és jobboldali összefogás – mondta Gyurcsány.

Szerinte előfordulhat, hogy a három nagy blokk – a baloldali ellenzék, a Jobbik és a Fidesz–KDNP – egyike sem szerzi meg a voksok ötven százalékát, s nyílt koalíciót sem köthetnek egymással. – Egyáltalán nem lelkesednék érte, de már nem tudom kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a kétharmados törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők. Lehet, hogy nagyon fura véget ér majd a mai rendszer – jelentette ki a DK elnöke, aki eddig „elvi alapon” a leghangosabban utasított el bármiféle együttműködést Vona Gáborékkal.

Tavaly áprilisban, a Jobbik tapolcai győzelme után például a Kossuth rádió 180 perc című műsorában jelentette ki Gyurcsány Ferenc, hogy a Jobbik „a Fidesz rosszabbik arca”. – Aki nem szereti a Fideszt, annak semmiképp nem szabad a Jobbikot szeretni, mert minden, ami rossz a Fideszben, tízszeresen ott van a Jobbikban. Ezért muszáj ezzel a jelenséggel foglalkozni, mert sokan ebben a pártban látják az alternatívát – fejtette ki akkor a DK elnöke.

– Az MSZP-nek nem áll szándékában a Jobbikkal semmiféle – sem technikai, sem valós, sem kimondott vagy kimondatlan – koalíciós együttműködést kötni még a kétharmados törvények lebontása érdekében sem – tolmácsolta a párt álláspontját a Magyar Időknek Budai Bernadett. A szóvivő hozzátette: arra már eddig is volt példa, hogy bizonyos kezdeményezésekhez, egy vitanaphoz 50 képviselő aláírása szükséges, hogy egy témáról egyáltalán beszélni lehessen. Legfeljebb ilyen együttműködést tudunk elképzelni a Jobbikkal – jelentette ki Budai Bernadett.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője arra emlékeztetett, hogy az elmúlt hat évben a Jobbik következetes volt: függetlenül attól, ki volt egy-egy javaslat benyújtója, mindig azt nézték, hogy miről szól a beadvány és az országnak jó vagy nem. Hozzátette: ilyen értelemben a Fidesztől az MSZP-ig bezárólag támogattak javaslatot vagy éppen nem szavazták meg, ez nem új helyzet. Mint fogalmazott: vannak olyan kétharmados törvények, amelyeket a Jobbik is szeretne megszüntetni, mint például a földtörvény vagy a trafiktörvény. A Jobbik szóvivője ugyanakkor Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban megjegyezte, a Fidesz „elszámoltatásának sikere”, hogy Gyurcsány még a közélet része, szerinte a DK elnöke a kormánypártnak köszönheti létét a mai napig.

– Győzelem és kormányváltás a Jobbik nélkül is lehetséges – mondta Gyurcsány felvetéséről az Együtt elnöke. Szigetvári Viktor tömören nemmel válaszolt arra, hogy pártja hajlandó lenne-e a Jobbikkal való bármilyen szintű együttműködésre, összefogásra. A PM sajtóosztályán viszont lapunkkal azt közölték: a kérdésben még nem alakították ki álláspontjukat. A törpepárt tehát egyelőre nem mondott nemet az együttműködésre.

A győzelem és a hatalom megszerzése érdekében Gyurcsány Ferenc nem először adja fel balliberális, antirasszista nézeteit, ez történt például a 2014-es önkormányzati választáskor is, amikor a DK beállt Pásztor Albert mögé. Az egykori miskolci rendőrkapitányt 2009-ben azért mentették fel Gyurcsány Ferenc rendészeti minisztere, Draskovics Tibor kezdeményezésére, mert egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek”.

Sőt, a TV2 akkori híradójának tanúsága szerint azt is kijelentette, hogy „kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az egymás mellett élés. Ennyi. Ennyi. Semmi több. Lehet ezt kibontogatni meg ragozgatni, e mögött ennyi van, és nem több és nem más.” Gyurcsány Ferenc akkoriban, miniszterelnökként még azt mondta erre, hogy „hányingert kap” ezektől a szavaktól.

Lehet forgatókönyv a frigyre

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője: Nem előzmény nélküli, amiről most Gyurcsány Ferenc beszél, mivel 2015-ben is tett gesztusokat a Jobbiknak. A kijelentés azért sem meglepő, mert jól látható, hogy a Jobbik ugyancsak tesz gesztusokat a baloldalnak. Sokáig azt gondoltuk, hogy a Jobbik által meghirdetett néppártosodás a középre húzódás, egy jobbközép párt megalapítására tett kísérlet lesz. Most viszont inkább úgy néz ki, mintha az MSZP szerkezeti helyét akarná betölteni Vona Gábor pártja. Tehát nem középre, hanem rögtön inkább balra húzódik be. Ezt egyébként indokolná a szavazóbázisában beállt radikális változás is. Látható, hogy a volt szocialista szavazókat nagymértékben fel tudták szívni, és az is, hogy a radikális szavazóik fokozatosan leválnak róluk. A jobboldali, volt Fidesz-szavazók vagy a virtigli radikális szavazók elkezdték elhagyni a Jobbikot. Ezzel párhuzamosan pedig azt lehet tapasztalni, hogy az MSZP-n belüli vezetési válság nem oldódott meg. A DK partnert keres magának és erre a frigyre most a Jobbik készül. Ezt a Jobbik nyilván tagadni fogja az utolsó pillanatig. Egyre több jel utal azonban arra, hogy egy ilyen – akár hallgatólagos, akár formális – szövetség most már nem kizárható. A Jobbik balra húzódása mostanra olyan mértékűvé vált, hogy mind tematikájában, mind viselkedésében egyre inkább baloldali pártra kezd hasonlítani. Ez alapján elképzelhető, hogy 2018-ra szoros együttműködés jöjjön létre a Jobbik és a DK között.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője: A jelenlegi pártpolitikai erőviszonyok alapján nagyon távolinak tűnik az a forgatókönyv, amiről Gyurcsány beszélt, így szavai sokkal inkább a mostani helyzetről szólnak. Az ellenzéki oldalon ugyanis él az a tévhit, hogy az dominál, aki az együttműködés módjáról látványosat tud mondani. Másrészt minden szereplőnek az a célja, hogy az erős politikai identitással nem rendelkező kormányellenes szavazókat megszólítsa. Ha esetleg mégis bekövetkezne a három nagy blokk kialakulása, akkor épp Gyurcsány személye lenne az egyik legnagyobb akadálya az összefogásnak. A Demokratikus Koalíció elnöke ugyanis máig az egyik legnépszerűtlenebb politikus, akit a többi ellenzéki pártban és azok szavazótáborában sokan elutasítanak. Különösen jellemző ez a Jobbik támogatóira, akik minden kormányellenességük dacára is nyitottabbak lennének egy Fidesszel kötött koalícióra, mint arra, hogy a DK-val működjenek együtt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »