Gyûlöletbeszéddel kapcsolatos módosításokat fogadtatott el Benkõ Erika az ET esélyegyenlõségi bizottságában

Március 7-én, csütörtökön, a Párizsban megtartott, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Esélyegyenlőségi Bizottsági ülésén elfogadták Benkő Erika, RMDSZ-es képviselő gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosító javaslatait, két, az erdélyi magyarság számára releváns jelentéshez. A jelentések sport terén tapasztalt magyarellenes megnyilvánulásokat és a politikusok felelősségét taglalták a gyűlöletbeszéd és intolerancia kérdéskörében. A parlamenti képviselő felszólalásában kitért a román sportban tapasztalható magyarellenességre és a román politikusok a magyar közösség ellen irányuló gyűlöletbeszédére is.

Benkő Erika módosító javaslatot nyújtott be a sportban tapasztalt gyűlöletbeszédről készült jelentéshez, melyet a rapportőr és a bizottság egyaránt elfogadott. „Sajnos Romániában a labdarúgó mérkőzéseken egyáltalán nem szokatlan az, hogy a magyar közösség elleni jelszavak hangozzanak el, többek között egyes focidrukkerek kedvenc szlogenje: „ki a magyarokkal az országból.” Ez a magatartás egy egész közösség ellen irányul, rombolva a magyar közösség egészének általános komfortérzetét. Ezért a jelentéshez módosító javaslatot fogalmaztam meg, amit sikerült elfogadtatni a bizottsággal. A módosítás arról szól, hogy a sportklubok és a sportszervezetek olyan nevelő célzatú programokat kezdeményezzenek, melyek a gyűlöletbeszéd kiszorítását célozzák a lelátókról” – számolt be a romániai sportban tapasztaltakról az RMDSZ képviselője.

Hírdetés

A második jelentés a politikusok felelősségét vizsgálta, szintén a gyűlöletbeszéd kapcsán. Ennek vitáján a képviselő felszólalásában jelezte, hogy Romániában egyes politikusok nemcsak nyíltan uszítanak a magyar közösség ellen, elsősorban a közösségi médiában, hanem konkrét fenyegetéseket is megfogalmaznak a kisebbség irányába.

„Ismertettem a bizottság tagjaival Mihai Tudose volt miniszterelnök elhíresült nyilatkozatát, melyben akasztással fenyegette azokat a székelyeket, akik kitűzik a székely zászlót. Kiemeltem, hogy a huszonegyedik században nemcsak az elfogadhatatlan, hogy egy közösség tagjait akasztással fenyegessék, hanem az is, hogy egy közösség nem használhat szabadon egy regionális szimbólumot”—fogalmazott az RMDSZ sepsiszentgyörgyi képviselője, akinek elfogadott módosító javaslata arra vonatkozik, hogy az Európa Tanács tagállamai arra bátorítsák a politikusokat, hogy a fősodrású és közösségi médiában pozitív üzeneteket fogalmazzanak meg a kisebbségekkel kapcsolatban.

Ugyancsak Benkő Erika javaslatára a jelentés szövegébe belekerült az is, hogy Romániában nemcsak a szélsőséges szervezetek, de a fősodrású politikai pártok is gyakran folyamodnak magyarellenes diszkurzushoz politikai tőkéjük építése érdekében. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »