Gyülekeznek a hagyományőrzők

Gyülekeznek a hagyományőrzők

Több mint százezer embert várnak a szervezők idén a Magyar Törzsi Gyűlésre, a Kurultájra. A hagyományőrző rendezvényre 15 országból 27 nemzet képviselői érkeztek, hogy bemutassák a honfoglalás kori népek mindennapjait. Lovas, íjász, gyalogos harcászati bemutatók és régészeti kiállítások is várják a látogatókat.

Kora reggel elindultak a lovas szekerek a Bugac környéki településekről Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényére. A háromnapos törzsi gyűlésre minden évben tízezrek látogatnak ki.

„Nem a számokért csináljuk, hanem azért, hogy akik innen hazamennek, azok egy olyan üzenetet vigyenek a szívükben, hogy a többi magyar embernek, akinek nem volt módja ide ellátogatni, azt is megérintse ez a nagy közös ünnepünk, és talán legközelebb ők jönnek el. Meg, hogyha erről bárki beszámol bárhol, felélessze a magyarságban azt a lelkesedést, amit minden egészséges nemzettudattal rendelkező nép érez” – mondta Bíró András főszervező.

A részt vevő keleti rokonnépek saját honfoglalás kori hagyományaikat mutatják be, a három nap során számos hadászati játékot tartanak a látogatóknak. „Már több alkalommal voltunk itt, mi otthon is hasonló hagyományőrzéssel foglalkozunk. Erre nálunk is nagy az érdeklődés, csak sokkal kevesebb szervezet foglalkozik vele. Az itteni szervezés egyre jobb, látszik, hogy fejlődik a rendezvény, mi is próbálunk ötleteket vinni haza, hogy Bulgáriában is elterjesszük ezt” – fogalmazott Javor Ganchev bolgár hagyományőrző.

A korhoz illő jurtákból is több száz áll a bugaci pusztán. A lovas nomád népek sátrait a vándorló életmódhoz illeszkedve néhány óra alatt össze lehetett állítani. „Érdekessége a jurtaépítésnek, hogy a nők voltak azok, akik régen a jurtákat építették, és bontották szét. Merthogy a férfiaknak nem ez volt a feladata, ők az állatokat hajtották, és ezekre a dolgokra nem tudtak odafigyelni. A nők viszont építették, a nemezborításokat ők készítették el. Bőrökkel, nemezekkel borítják be ezeket a fa alkatrészeket” – magyarázta Barcsik Edit szervező.

A Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlést először 2007-ben rendezték meg, a hagyományőrző rendezvénynek negyedik alkalommal ad otthont Bugac.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »