Gyűjtői csemege jelenik meg az Omega életműsorozatában

Gyűjtői csemege jelenik meg az Omega életműsorozatában

Gyűjtői csemege jelenik meg a napokban az Omega együttes életműsorozatában. Az eredetileg 1972-ben kiadott Élő Omega az 50. évfordulóra díszdobozban, négy CD-s verzióban, számos ritkasággal is elérhető.

Az első magyar hard rock albumként számon tartott Élő Omega újramaszterelt változata az együttes életműsorozatát gondozó GrundRecords kiadásában szimpla CD-n is megvásárolható, akárcsak a széria három most megjelent további darabja, Az arc (1981), a XI. (1982) és a Jubileumi koncert (1983).

– olvasható a kiadvány ismertetőjében.

Az Omega 1972 első hónapjaiban országos turnén mutatta be új dalait, amelyeket már az új felállásban írt, vagyis Presser Gábor dalszerző-billentyűs, Laux József zenekarvezető és Adamis Anna szövegíró nélkül. Ők hárman 1971-benn távoztak a megalakuló LGT-be, ezután csatlakozott az Omegához a Neotonból érkező Debreczeni Ferenc dobos, a szövegíró pedig Sülyi Péter lett. A turnén készült felvételek azonban nem sikerültek, ezért az Omega márciusban úgy döntött, az Egyetemi Színpadon, közönség nélkül újra rögzíti a számokat. Ezekre a felvételekere a Rottenbiller utcai stúdióban még utólag rájátszottak hangszeres és éneksávokat, rákevertek korábbi közönségzajokat, és ezt a verzió adta ki a Hanglemezgyártó Vállalat.

Az 50. évfordulós jubileumi díszkiadás első CD-je az 1972-ben kiadott kilencszámos anyag korszerűsített változata, bónuszként két korabeli stúdiókislemez négy dala (Hűtlen barátok, Szomorú történet, Régvárt kedvesem, 200 évvel az utolsó háború után) szerepel rajta.

A második CD az album nyers keverését tartalmazza 1972-ből, közönségzaj nélkül, viszont az eredeti lemezről lemaradt két dallal, a 200 évvel az utolsó háború utánnal és a Szeszapóval. Ezen a felvételen hallhatók zenekari beszámolások, humoros megjegyzések is.

Hírdetés

A harmadik CD-n Rozgonyi Péter hangmérnök vadonatúj keverésében hallgatható meg az anyag, amely az eredeti, soksávos szalagról készült Molnár “Elefánt” György gitáros felügyelete mellett.

A negyedik CD igazi kuriózum a gyűjtők számára: egy lelkes rajongó, Fizeli Márta 1972. február 8-án a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban egy hordozható magnóval 40 percnyi amatőr felvételt készített az Omega-koncertről. Ezen hallható a Szeszapó eltérő szövegű eredeti változata, a Szexapó, amelynek szövegét a zenekar barátja, a fotós Hendrey Tibor alakja ihlette. A Hűtlen barátokat orgonaszóló vezeti fel, Debreczeni Ferenc pedig előad egy dobszólót. A rajongó nemcsak hangot, képet is rögzített, ezek a fotók szerepelnek a díszdobozba csomagolt 32 oldalas füzetben.

Az Omega összes felvételének újrakiadása idén augusztusban indult. A most megjelent három további CD közül Az arc (1981) és a XI. (1982) is tartalmaz bónuszdalokat: előbbin a Kisstadion ’80 című Omega/LGT/Beatrice közös lemez omegás dalai kaptak helyet, utóbbin három koncertfelvétel mellett a Hajrá! című kislemezszám, amelyet két korabeli futballsztár, Törőcsik András és Nyilasi Tibor énekével rögzítettek.

A régi dalok korszerűsített megszólalása valamennyi kiadványon Rozgonyi Péter hangmérnöknek köszönhető. Az életműsorozat szerkesztője, a füzetkékben olvasható ismertető szövegek szerzője Majnik László, aki korábban az Illés együttes, az Omega, a Hungária és a Tolcsvay testvérek történetéről írt könyvet lemezeik, dalaik tükrében.

Az Omega felállása 1971-től ez volt: Kóbor János (ének), Benkő László (billentyűs hangszerek), Mihály Tamás (basszusgitár), Molnár György (gitár) és Debreczeni Ferenc (dob).

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »