Gyújtogatás miatt lángolhattak az izraeli erdők

Gyújtogatás miatt lángolhattak az izraeli erdők

Gyújtogatás okozhatta a két napja tartó erdőtüzeket Izraelben. A zsidó állam miniszterelnöke azt sem zárta ki, hogy terrorcselekmény történt.

A tűz az ország északi és középső részén, valamint Ciszjordániában pusztít. Több tízezer embert kellett kitelepíteni.

A rendőrség nem zárja ki, hogy gyújtogatás történt.

„Mi erősen hiszünk abban, hogy a tűz úgy keletkezhetett, hogy valakik gyújtogattak, aztán elmenekültek. Van néhány jelentés erről. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy megállítsuk a tüzet, megoldjuk a legnehezebb helyeztet, ami Haifa városában illetve annak közelében alakult ki” – közölte Micky Rosenfeld rendőrségi szóvivő.

A rendőrség több embert is őrizetbe vett Jeruzsálem közelében, akiknek közük lehet a tűz keletkezéséhez, de néhány órával később el is engedte őket. A rendkívüli helyzet miatt Haifába látogatott az izraeli miniszterelnök is. Benjamin Netanjahu azt mondta: ha kiderül, hogy gyújtogatásról van szó, akkor azt terrorcselekményként kezelik majd.

„Minden tűz – amit gyújtogatás vagy gyújtogatásra való felbujtás okoz – terrorizmus, minden tekintetben. És mi ezt így is fogjuk kezelni. Bárki, aki megpróbálja Izrael részeit felgyújtani szigorú büntetés elé néz.

Az izraeli belügyminiszter sem zárja ki, hogy terrorcselekmény történt, miután a közösségi médiában néhány arab és palesztin a tüzeket ünnepelte „Izrael ég” hashtaggel.

„Volt néhány letartóztatás, de a rendőrség nem kíván további részleteket megosztani, sem a tűzoltók, sem a katasztrófavédők” – mondta Gilad Erdan belügyminiszter.

Haifa polgármestere szerint a tűzben nem sérült meg senki.

„Ez a város történetében az első alkalom, hogy ilyen sok helyen pusztít a tűz. Hála Istennek senki sem sérült meg, csak az épületek” – nyilatkozta Haifa polgármestere, Yona Yahav.

A tüzek megfékezésében Görögország, Ciprus, Horvátország, Törökország és Oroszország ajánlott fel javarészt légi segítséget, de a légi mentéshez egy repülőt az Egyesült Államok is felajánlott. De segítséget kínáltak Izraelnek a palesztin hatóságok is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »