Gyűjtés indult a palóckereseknek

Gyűjtés indult a palóckereseknek

Mivel egyre reménytelenebb helyzetben vannak, gyűjtést szerveztünk a Palóc Nagykereskedelmi Kft. dolgozóinak, akiket munkáltatójuk cserben hagyott. Karácsony közeledtével a dolgozók családjában élő gyerekekre gondoltunk, játékokat próbálunk eljuttatni hozzájuk – mondta Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Nógrád megyei titkára.

Mint ismeretes, a Palóc Nagyker szeptember óta tartozik a dolgozók bérével, körülbelül 1300 embernek nem utalta át a fizetését azóta. Volt olyan közülük, aki egyszer vagy kétszer 10-20 ezer forintos juttatást kapott, de az őket képviselő titkár szerint ez közel sem volt elég, főleg a tél közeledtével. Mint elmondta, többüknél kikapcsolták a fűtést vagy más szolgáltatásokat. Másoknak családjuk és barátaik segítenek a nehéz időszakban. Sokaknak egyáltalán nincs már, de nem is volt tartaléka, a többség bruttó 129 ezer forintos szakmunkás-minimálbért kapott, ami 85 ezer forint nettót jelent havonta.

A salgótarjáni központú társaság több száz hitelezőnek tartozik, jellemzően pénzintézeteknek, beszállítóknak és magánszemélyeknek. Lapunk úgy tudja, hogy az elmaradások együttesen meghaladják az ötmilliárd forintot. Néhány hete megkezdődhetett volna a felszámolás, akkor a kárrendezési alapból a dolgozók megkaphatták volna a pénzüket. A nagyobb hitelezők azonban egy hónapos haladékot adtak a cégnek, azt várják, hogy nagyobb összeget ajánlanak fel nekik a cégvezetők tartozásuk törlesztésére.

Demeter László elmondta, a Palócker vezetősége múlt héten levelet írt több boltvezetőnek és helyettesnek, felszólították őket, hogy az eddigitől eltérő boltokban és más munkakörben jelentkezzenek munkavégzésre. A megyei titkár szerint ez jogszerűtlen, előbb szerződésmódosításra lenne szükség, persze az is kérdéses, hogy mi állt az eredeti dokumentumokban. Azt javasolja a boltosoknak, hogy aki ilyen felszólítást kapott a cég valamelyik vezetőjétől, írásban kérje közölni, hogy meddig kívánja a munkáltató a szerződésétől eltérő helyen, munkakörben foglalkoztatni.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a közel száz bezárt üzlet, az 1300 dolgozónak, a számos hitelezőnek, beszállítónak való tartozás ellenére a cég mégis megtart húsz boltot. Demeter szerint erre a vezetőség már megszervezte a munkaerőt, valószínűleg ezért szeretnék a boltvezetőket és a helyetteseket új munkakörben látni. Hozzátette, a jelenleg is működő mintegy 20-30 üzletből lassan minden termék elfogy, nem is csoda, hiszen szinte mindenre 40 százalékos akció jár, talán alkoholból lehet még valamennyi fölösleg – aztán utánpótlás híján kifogynak a készletekből.

A titkár szerint az 1300 dolgozó több mint fele elhelyezkedett már, sokan a napokban kapják meg első fizetésüket, ami a legtöbbjüknél a számlák rendezésére megy majd el, de sokaknál ez is kevés. Hozzátette, 80 százalékuk gyáraknál, üzemeknél kötött ki, a kereskedelmet mindannyian szeretnék messze elkerülni.

A Palócker Észak-Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója volt, a CBA regionális központja, velük még ősz elején szűnt meg a franchise-partnerség. Az elmúlt három évben rendre veszteséget termelt, a tavalyi esztendőt már 1,9 milliárd forintos mínusszal zárta. Azután, hogy kihátráltak mögüle az áruforgalmat finanszírozó pénzintézetek, a polcok is fokozatosan kiürültek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »