Gyűjtenek a Schweighofer elleni per költségére

Gyűjtenek a Schweighofer elleni per költségére

A székelyföldi erdők megmentése érdekében a Holzindustrie Schweighofer osztrák nagyvállalat ellen indított perek költségeire gyűjtenek a civilek Sepsiszentgyörgy központjában.

sepsi_blanka_20160518_Hanz Hedrich_erdok vedelmeben3_bHans Hedrich

A figyelemfelkeltő akció már több napja zajlik, a támogató aláírásokat és adományokat a hétvégéig várják.  Az akciót a Neuerweg és a European Nature Trust környezetvédő civil szervezetek kezdeményezték, az adománygyűjtést a Háromszéki Közösségi Alapítvány bonyolítja le.

Hans Hedrich, a Neuerweg egyesület alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a küzdelemben való aktív részvételre ösztönzik a lakosságot, szeretnék, ha az ügy széles támogatottságot nyerne, de anyagi támogatásra is szükségük van, hogy folytatni tudják a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzemének engedélyeztetése miatt indított pereket.

„Három per van folyamatban, különböző építkezési, környezetvédelmi engedélyek visszavonását próbáljuk elérni bírósági úton. Abban bíztunk, hogy jogerős bírósági ítélet birtokában meg tudjuk akadályozni a rétyi üzem beindítását, de két éve szakavatottan húzzák az időt” – részletezte a civil aktivista. Hans Hedrich elmondta, még három bírósági keresetet nyújtanak be, és abban bíznak, hogy az év végéig számukra kedvező ítélet születik legalább egy perben. Ha egy engedélyt sikerül visszavonatni, a rétyi üzem tevékenységét kénytelenek lesznek leállítani, szögezte le a környezetvédő.

Hangsúlyozta, nincs könnyű dolguk, hiszen értesüléseik szerint a rétyi gyár napi 100 ezer eurós forgalmat bonyolít le, így a tulajdonosnak érdeke, hogy húzza az időt. Hedrich szerint a civileknek is van támogatójuk, de minden adomány jól jön, hogy finanszírozzák a pereket. Sepsiszentgyörgyön három nap alatt 500 lejt gyűjtöttek össze, ebből fizetik az ügyvédjük útját Bukarestből Kolozsvárra, ahol egy újabb tárgyalás zajlik. Hans Hedrich szerint a figyelemfelkeltő akciót Hargita megyében folytatják, mert „ez a két megye az erdőirtások gócpontja”.

„Nem a nagybefektetők ellen tiltakozunk, de az ország több milliárd eurót veszített az elmúlt húsz év alatt a törvénytelen fakitermelés miatt, ugyanakkor a Holzindustrie Schweighofer több milliós nyereséget könyvelhet el, miközben 5,6 millió eurós tartozása van az államnak” – jegyezte meg Hans Hedrich.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »