Gyorsjelentésekre figyelnek ma az európai befektetők

Gyorsjelentésekre figyelnek ma az európai befektetők

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön, miután a Wall Street és az ázsiai piacok veszítettek lendületükből az amerikai állampapírok hozamának emelkedésével párhuzamosan.

Elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 56 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 108 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 47 ponttal csökkenhet a nyitásban.

A befektetők figyelme a nagyvállalatok, köztük a Société Général, a Volvo és az ABB, gyorsjelentése mellett a brit jegybankra összpontosul. A Bank of England (BoE) a várakozások szerint enyhén javítja növekedési és inflációs előrejelzését, az alapkamat szintjén azonban nem változtat. A BoE tavaly novemberben emelte 0,25 százalékról a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra irányadó kamatát. Ez volt az első kamatemelés az utóbbi tíz évben. Elemzők májusra valószínűsítik a következő jegybanki szigorítást.

Veszteséges kezdés után ismét nagy árfolyam-ingadozással zajlott a kereskedés és végül mínuszban is zártak az amerikai értékpapírpiacok szerdán. A New York-i tőzsdeindexek közül a DJIA 0,08 százalékos, az S&P 500-as 0,50 százalékos, a Nasdaq összetett mutatója pedig 0,90 százalékos veszteségben zárta a napot.

Hírdetés

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin viszont túlnyomórészt emelkedtek az irányadó indexek a csütörtöki kereskedésben. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,17 százalékos pluszban zárt, főleg a pénzügyi, az autógyártó és a feldolgozóipari vállalatok drágultak. A dél-koreai Kospi 0,64 százalékos nyereségben fejezte be a napot, a nagy technológiai cégeknek köszönhetően, amelyek közül a Samsung Electronics 1 százalékkal, az SK Hynix pedig közel 4 százalékkal drágult. A vezető sanghaji index 1,42 százalékos veszteségben zárt, a hongkongi Hang Seng viszont 0,15 százalékos pluszban állt a zárás előtt.

A bitcoin árfolyama emelkedik. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe – amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja – 7917,17 dolláron, 4,42 százalékos nyereségben állt, a napi minimum 7576,25 dollár, a maximum pedig 8233,70 dollár volt.

A világkereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken az amerikai kitermelés növekedése miatt. A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,09 százalékos veszteségben, 65,45 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 0,21 százalékos mínuszban, 61,66 dolláron forgott reggel háromnegyed nyolc körül.

Szerdán erős nyereségben zártak a nyugat-európai tőzsdék, ami az amerikai piacok keddi pozitív fordulatának volt tulajdonítható, de javított az európai befektetői hangulaton a Németországban létrejött koalíciós megállapodás és egyes nagyvállalati eredmény beszámolók is.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,93 százalékkal, 7279,42 pontra, a frankfurti DAX-index 1,60 százalékkal, 12 590,43 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,82 százalékkal, 5255,90 pontra nőtt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,97 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 2,02 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,80 százalékkal emelkedett.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »