Gyorsabban zsugorodik a túlsúlyosak agya

Gyorsabban zsugorodik a túlsúlyosak agya

Érdekes felfedezést tettek a Cambridge-i Egyetem kutatói: az elhízott emberek középkorú éveiktől kezdve rohamtempóban veszítenek agyuk fehérállományából.

Az agysejtekből álló külső szürkeállomány alatt a fehérállomány a neuronokat összekötő, velős hüvelyű idegrostokból áll. Ez mindenképpen sorvad az életkor előrehaladtával, de az üteme korántsem egyforma az egyes embereknél.

A brit szakemberek 473 önkéntest vizsgáltak 20 és 87 éves kor között. Testtömegindexük alapján két csoportba osztották őket: vékony és túlsúlyos kategóriába.

A kövérek agyában az MR vizsgálatok látványosan kevesebb fehérállományt mutattak.

Mikor összevetették az egészséges súlyúak leleteivel, úgy találták, hogy egy 50 éves elhízott ember agya nagyjából egy 60 éves normál súlyúénak felel meg.

A kutatásban részt vevő Lisa Ronan szerint az összefüggés egyértelmű, de azt továbbra sem tudják, hogy milyen mechanizmus áll a jelenség mögött.

Még az sem világos, hogy a többlet zsírszövet pusztítja-e az agyat, vagy fordítva, az elhízás a sorvadó fehérállomány következménye – emelte ki.

A kutatást vezető Paul Fletcher szerint lényeges, hogy középkorúnál idősebb embereknél jelenik meg az elváltozás.

„Talán sebezhetőbbek vagyunk ebben a korban” – fogalmazott a szakember.

Következő vizsgálatokkal azt fogják kideríteni, hogy a fogyással vajon visszafordul-e a folyamat, Paul Fletcher szerint ez könnyen előfordulhat.

Érdekesség, hogy a látványos különbség a fehérállományban nem befolyásolta az alanyok kognitív képességeit, a teszteken mind hasonlóan teljesítettek.

(Science Daily – Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »