Győri paktum: összefogott a megye a foglalkoztatásért

A foglalkoztatási problémák feltérképezésére, valamint a foglalkoztatást elősegítő és a munkaerőpiacra visszatérők támogatását szolgáló megyei foglalkoztatási együttműködést kötött huszonhét szervezet, intézmény, illetve város a megyei önkormányzat vezetésével Győr-Moson-Sopron megyében. Az erről szóló megállapodást kedden írták alá Győrben.

A megyei önkormányzat vezetésével alakult konzorcium és a paktum célja, hogy öt év alatt a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű álláskeresők, köztük az életkoruk, iskolai végzettségük, egészségi állapotuk, nemzetiségi hovatartozásuk miatt elhelyezkedési nehézségekkel küzdők, a gyermekgondozásról vagy ápolásból visszatérők bérjellegű támogatást és szakmaszerző képzéseket kaphassanak. Emellett arra szeretnék ösztönözni különféle támogatásokkal az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalókat, hogy itthon dolgozzanak.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a programokba legalább 3100 embert szeretnének bevonni.

Részletezte: 2021-ig a megyében összesen 4,6 milliárd forint áll rendelkezésre a foglalkoztatási programokra. Ebből a megyei önkormányzat 1,9 milliárd forinttal, a győri önkormányzat 1,8 milliárd forinttal, a soproni pedig 902 millió forinttal rendelkezik.

Stratégiát kell alkotni

A paktumszervezet az év végéig térképezi fel a megyei foglalkoztatási problémákat, s elkészíti intézkedési stratégiáját, a megvalósítás januárban indul.

Németh Zoltán beszélt arról is, hogy a stratégia megalkotásánál figyelembe veszik majd a megye speciális munkaerőpiaci helyzetét, amely részben a munkaerőhiányt jelenti.

Az együttműködésben a megyei városokon kívül szakképző centrumok, felsőoktatási intézmények, a megyei kereskedelmi és iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a megyei kormányhivatal, a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vesz részt.

Megyei számok

Győr-Moson-Sopron megyében idén augusztusban 3673 regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván, számuk 1036-tal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az álláskeresési ráta 1,7 százalék volt, amely 0,8 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi adatnál.

Országos szinten idén augusztusban 283 350 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, számuk 55 628-cal kevesebb az előző évi adatnál. Az országos álláskeresési ráta 6,3 százalékos volt.

A foglalkoztatási arány Győr-Moson-Sopron megyében 69,4 százalékos volt 2016 második negyedévében, ez 3 százalékponttal jobb az országos átlagnál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »