Gyönyörű a diószegi betlehem

Gyönyörű a diószegi betlehem

Különlegesen szép, fából faragott, életnagyságú betlehem díszíti Diószeg városát. A város nevét 1252-ben IV. Béla oklevelében említik először, a kerek évforduló alkalmából Oros Vince vállalkozó, fafaragó nemcsak a betlehem figuráit, hanem fából faragott címereket is adományozott Diószeg városának.

Az adventi koszorú és a városi csillogó díszítés mellett egy szép, fából készült Betlehem is díszíti Diószeg központját. A lakosok lelkesek, úgy vélik a környéken nekik van a legszebb Betlehemük az idén. A fából készített csodát Oros Vince, magát hobbi-fafaragónak nevező vállalkozó ajándékozta a városnak. A figurákat nem ő, hanem Peter Šrank fafaragó készítette, Oros Vince őt akarta segíteni a figurák megvásárlásával, mikor a nagybeteg Peter Šrank a Covid után nehéz anyagi helyzetbe került a családjával.

A diószegi betlehem a kis Jézust, Szűz Máriát, Szent Józsefet és a három királyt -Gáspárt, Menyhértet  és Boldizsárt jeleníti meg.

Oros Vince elmondta portálunknak, szerette volna kihangsúlyozni, hogy Diószeg városának is lehet ilyen szép betlehemje, bízik a város új vezetésében, hogy méltón és jól kormányozzák majd a település hajóját.

Hírdetés

A betlehemi figurákat hársfából és nyárfából faragták. Oros Vince a város első írásos említésének 770. évfordulója alkalmából új címereket is készített. A Krommer Gábor polgármesternek és a városi hivatalnak szánt címert hársfából és fekete amerikai diófából, míg az Inovatech épületére megtervezett címert nyárfából készítette a fafaragó művész, aki nevetve elmondta, ő egyébként végzettségét tekintve autószerelő, de gyermekként a szeretett keresztapjától elleste a fafaragás művészetét is, és szívesen hódol ennek a kedvtelésnek hobbi szinten. Nem csak a városháza és a központi épület, az Inovatech kapott új szimbólumokat, hanem a helyi evangélikus és katolikus egyházak is. A nekik szánt ajándékokat – az evangélikus hitközség egy faragott angyalt, a katolikus pedig egy faragott vázát kapott – császárfából faragta Oros Vince.

„A császárfa az élet és a szeretet fája“ 

A kedves és szép ajándékokat szívélyesen köszöntötte a város új polgármestere, Krommer Gábor is.

Az idei karácsonyi felkészülés ideje alatt jogosan tölthette el a lelkünket egyfajta jóérzés, mert megtapasztalhattuk, hogy élnek közöttünk olyan diószegiek, akik advent idején nem csak magukra gondoltak, hanem a város minden lakosa szívébe megpróbáltak hitet, bizakodást, derűt csempészni – mondta el beszédében a városvezető. Nem nagy csinnadrattával tették, amit tettek, hanem a háttérben meghúzódva, szinte titokban, hogy az ajándék valóban ajándék és meglepetés legyen. Épp emiatt a szerénység miatt érezzük most hatványozottan úgy, hogy a köszönetnyilvánításunk nem maradhat el.

A polgármester hálás minden egyes jótevőnek, és segítőnek, aki szebbé varázsolta a diószegi adventet és tett azért, hogy a városban rászálljon az ünnepi áldás.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »