Gyöngyösi Márton öt követelést jelentett be - így bizonyíthatja Orbán Viktor, hogy már nem Putyin mellett áll

Gyöngyösi Márton öt követelést jelentett be - így bizonyíthatja Orbán Viktor, hogy már nem Putyin mellett áll

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője az orosz kémbanknak is nevezett Nemzetközi Beruházási Bank épülete előtt jelentette be egy sajtótájékoztató keretében azokat a követeléseket, amelyek teljesítésével álláspontja szerint az Orbán-kormány vissza tudná állítani a bizalmat nyugati szövetségesei irányában.

A konzervatív politikus felidézte, hogy David Pressman amerikai nagykövet szerdai bejelentését követően nem telt el 24 óra, hogy Orbán Viktor kiléptette Magyarországot Nemzetközi Beruházási Bankból. Ez Gyöngyösi Márton szerint a nemzeti érdekeknek megfelelő lépés volt, ugyanakkor az Orbán-kormánynak még vissza kell szerezni azt a tőkét, amit magyar pénzből fektettek az orosz bankba.

Annak ellenére, hogy üdvözölte a lépést, még nem tartja elégségesnek, tekintettel arra, hogy az Orbán-kormány ezerszállal kötötte hazánkat az orosz érdekekhez.

Öt követelést fogalmazott meg a Jobbik-Konzervatívok:

Orbán Viktor hozza nyilvánosságra, hogy a 2009-es szentpétervári látogatása során hogyan bírta rá Vlagyimir Putyin az oroszbarát politikára!

A kormány tisztítsa meg a közmédiát az orosz álhírektől, a közbeszédet pedig orosz progapagdától és az azt terjesztő beszélő fejektől!

A kormány álljon az igazságos béke pártjára, aminek a lényege, hogy az agresszor Oroszország azonnal hagyja el Ukrajna területét!

Orbán Viktor diplomáciai úton követeljen magyarázatot arra, hogy a 2021. december 15-én megjelent Kreml-tervekben miképpen szerepelhet úgy hazánk, mint az orosz érdekszféra része!

Magyarország minél előbb ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást!

Gyöngyösi Márton szerint csak így szerezheti vissza a bizalmat a szövetségesei szemáben, és ez az, ami a magyar nemzeti érdekeket szolgálja - tette hozzá a Konzervatívok elnöke.