Gyógyítsd meg a testet, gyógyítsd meg a lelket! – Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek Körmenden

Gyógyítsd meg a testet, gyógyítsd meg a lelket! – Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek Körmenden

Boldog Batthyány-Strattmann László orvosi munkásságát méltató emlékkonferenciát tartottak október 9-én a körmendi kastélyban.

Az emlékkonferenciát Császár István általános helynök Székely János megyéspüspök szavait tolmácsolva nyitotta meg. „Boldog Batthány-Strattmann László, a szegények orvosa ragyogó példakép mindannyiunk számára mély hitével, imádságos életével, felesége iránti gyengéd és túláradó szeretetével, gyermekei iránti kedvességével, atyai odafigyelésével, a betegek és a szegények iránti jóságával. Ha szeretnénk, hogy hazánk lélekben megújuljon, ahhoz ilyen emberekre, ilyen hitre és szeretetre van szükség” – fogalmazott üzenetében a főpásztor.

Ezt követően Bebes István, Körmend polgármestere köszöntötte az egybegyülteket, majd V. Németh Zsoltot képviselve kabinetfőnöke tolmácsolta a résztvevőknek a miniszteri biztos gondolatait.

Délben Radó Gábor, a budapesti Szent István Kórház szemészeti osztályának osztályvezető főorvosa tartott előadást Boldog Dr. Batthány-Strattmann László, az orvos címmel. Érdekes előadását követően Móricz Péter történész Batthány-Strattmann orvosi munkásságáról osztott meg történelmi adatokat a körmendi kastélyban.

Az első blokk utolsó előadójaként Faigl Ilona Mária belgyógyász, háziorvos, üzemorvos, a Dr. Batthyány-Strattmann László Orvoskör Közhasznú Egyesület elnöke a hercegorvos Eucharisztiával való kapcsolatáról beszélt.

Hírdetés

A következő blokk első megszólalója, a látássérült Borsodi Erzsébet Látás nélkül hitben címmel, majd Korányi Katalin, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának szemész főorvosa Keresztény szemlélet az endocrin-opthalmopathias kezelésében címmel tartott előadást. A délutáni előadások sorát Bátor György, a Szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosának előadása zárta Dr. Batthyány-Strattmann László gondolatai a mai orvosoknak címmel.

Az előadások után Végh György Pál, a Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet igazgató főorvos-helyettese és Tomkó László nyugalmazott belgyógyász főorvos színdarabot adott elő Boldog Batthyány-Strattmann László, a szegények hercege Budapestre látogat címmel.

A konferenciát szentmise zárta az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, melyet Császár István általános helynök mutatott be.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »