Gyimesi: Ravasz hazudik! Ravasz: Gyimesi érvek helyett sérteget!

Gyimesi: Ravasz hazudik! Ravasz: Gyimesi érvek helyett sérteget!

Ahogy arról szerdán a reggeli órákban bővebben tájékoztattunk, Szlovákia kormánya meghozta azt a döntést, amellyel támogatják, hogy az idei népszámlálás  időpontját kitolják egészen az október végéig. Az időpont változtatása mellett annak a lehetősége is fölmerült, hogy a kormány esetleg döntést hoz egy speciálisan a nemzetiségeket érintő kérdésben is. A jelenlegi állapot szerint a népszámlálás során a polgárok az eddig szokásos egy nemzetiség helyett most már megadhatnak egy úgynevezett „második nemzetiséget” is. Ilyen például, amikor egy vegyes házasságban született egyén például kötődést érez a magyar és a szlovák identitáshoz is, de természetesen egyéb más körülmények is jelenthetnek ilyen többes nemzetiségi kötődést.

Az utóbbi hetekben jelent meg az a kezdeményezés, amely szerint az ilyen többes nemzetiségi lehetőség zavart kelthetne a válaszadók körében, és ezért azt javasolják, hogy a kormány irányozza elő a népszámlálást lebonyolító Statisztikai Hivatalnak, hogy csak egy nemzetiség megadására legyen a kérdőív kitöltésekor lehetőség. Ezt a nézetet elsősorban Gyimesi György (OľaNO) parlamenti képviselő jelenítette meg, de hasonló szellemben nyilatkozott Berényi József (MKP) és Mózes Szabolcs (Összefogás) is.

A több nemzetiség megadásának lehetőséget Ravasz Ábel, a Most-Híd alelnöke vette védelmébe, és kedden 50 szociológus és közéleti személyiség aláírásával ellátott nyílt levelet tett közzé, amelyben kérik a felelős döntéshozókat, hogy Gyimesi kezdeményezését mint szakmaiatlant, ne vegyék figyelembe.

Gyimesi György a Most-Híd alelnökének a sajtóban megjelent véleményét a közösségi hálón úgy kommentálta, hogy Ravasz Ábel hazudik, mivel Gyimesi szerint senki sem tudja, hogy milyen módon értékelik majd ki a második nemzetiségre adott válaszokat. Gyimesi kijelentette még, hogy Ravasz félrevezeti a közvéleményt.

Portálunkon helyet szeretnénk adni mindkét oldalnak, ezért igyekeztünk felvenni a személyes kapcsolatot mindkét érintettel. Ravasz Ábel a ma7.sk megkeresésére elmondta, hogy rendkívül szokatlan, hogy a a népszámlálás hivatalos megkezdése (február 15.) előtt három héttel jelenik meg olyan felvetés, amelyről azt megelőzően már három éve folyt szakmai értekezés egyrészt a kormány kisebbségi biztosának hivatala szervezésében, amelyen, mások mellett, a kormány mellett működő Kisebbségi Tanács is részt vett.

Hírdetés

Ravasz elmondta azt is, hogy a második nemzetiség megadásának lehetőségét ez után fókuszcsoportokban egy próba-népszámlálás keretében is tesztelték. Igy most úgy tűnik, hogy három év munkája áll szemben egy három hete megjelent kezdeményezéssel.

Ha ezen most változtatni akar valaki, annak a szakmai érvek mellett olyan gyakorlati kérdésekkel is meg kell bírkóznia, mint a Statisztikai Hivatal szoftverének átalakítása, illetve a már kinyomtatott kérdőívek módósítása, mindezt néhány héttel az élesben való kezdés előtt. Hozzátette, a mostani helyzet rendkívül elbizonytalanítja például a kisebbségi szervezeteket is, akik most tanácstalanok, hogy az eddigi kampányuk vajon nem válik-e okafogyottá.

Gyimesinek a személyét ért vádaskodására, mely szerint a népszámlálással kapcsolatban hazudik, illetve félrevezeti a közvéleményt, azt jegyezte meg, hogy Gyimesi Györggyel ellentétben nem pár napja kezdett foglalkozni a népszámlálás kérdésével és ha szerinte Gyimesi tényleg segíteni szeretne, akkor inkább azért kellene küzdenie, hogy egy elfogadható értelmezési modell szülessen az eredmények kiértékelésére.

Ahhoz viszont már hozzászokott, hogy az OľaNO jelöltjei a viták során inkább a sértegetések irányában mennek, mintsem hogy szakmai érveket hozzanak fel. Hozzátette, hogy ha Gyimesi ki mer állni vele egy vitára, akkor bármikor szívesen találkozik vele.

Gyimesi Györgyöt is kerestük, hogy megtudjuk véleményét, amint értesülünk erről, haladéktalanul beszámolunk a ma7.sk olvasóinak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »