Gyimesi: Miért nincs kint egyetlen kétnyelvű közlekedési tábla sem?

Gyimesi: Miért nincs kint egyetlen kétnyelvű közlekedési tábla sem?

Augusztus vége óta élénk vita kíséri azt a törvényjavaslatot, amelyet Gyimesi György OĽaNO-s képviselő nyújtott be a pozsonyi parlamentnek. A javaslat kritikusai attól tartanak, ha az indítvány a mostani értelmében kerül elfogadásra, az nemhogy javítaná, hanem éppen, hogy szűkítené a szlovákiai magyar közösség jogait. Portálunk helyet adott Gyimesi Györgynek, illetve a javaslattal kapcsolatban szakmai kritikát megfogalmazó MKP elnökének, Forró Krisztiánnak.

Képviselő úr, ön nagy felbolydulást okozott azzal a törvényjavaslattal, amelyben kimondja, amit eddig a kétnyelvű táblákra vonatkozó paragrafusnak tartottunk, az igazából nem is táblákra vonatkozik. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos viszont elmondta, a múltban sikerült becsempészni ennek a paragrafusnak egy olyan értelmezését, ami alatt a kétnyelvű táblákat értik. Mi erről az ön véleménye?

Ez egy szemfényvesztő hidas politikusi vélemény. Nincs olyan polgár, aki az utcán kétnyelvű táblát láthatna, mivel ilyen táblák egyszerűen nincsenek. Egy normálisan működő kormányban nem lehetne ilyen kormánybiztos, hiszen ha volt rá lehetősége, akkor mit csinált hat éven keresztül, hiszen a táblák nincsenek kihelyezve. Ha viszont erre nincs lehetőség, akkor hazudik, és ezért inkompetens betölteni a hivatalát.

Azért Bukovszky kormánybiztos nincs egyedül a véleményével, ezt mondja Robert Kaliňák volt belügyminiszter is, aki éppen az említett értelmezés eredményeképpen hagyta jóvá a kétnyelvű közlekedési táblákat egy belügyi rendeletben még 2018-ban. Ezután az országos rendőrkapitányság is utasította a kerületi rendőrségeket, hogy új táblák kihelyezésekor, az arra jogosult településeken kétnyelvű táblákat terveztessenek. Sőt, ehhez jött még egy közlekedési miniszteri útmutatás is, amelyben az akkori miniszter, Érsek Árpád is ugyanezt tudatta a közlekedésügyi hivatalokkal.

A fölvetésre egy kérdéssel tudok válaszolni. Ha mindez így volt, akkor miért nincs kint egyetlen kétnyelvű közlekedési tábla sem? Az igaz, hogy Kaliňák rendelete kimondja a kétnyelvű táblák lehetőségét, a kisebbségi nyelvhasználati törvény alapján viszont ezek közül csak a települések kezdetét – végét jelező táblákat lehet kihelyezni.

A Kulturális Minisztérium, amellyel, mint a törvény gazdájával kapcsolatban vagyok, kimondta, hogy a törvény különböző veszéllyel, biztonsággal stb. kapcsolatos feliratok kihelyezését engedi meg kétnyelvűen, nem pedig a közlekedési táblákat.

Az ön javaslatának kritikusai azt is a szemére vetik, hogy nem a minisztérium a törvény gesztora, de legfőképpen azt, hogy a Kulturális Minisztériumban működik a rossz hírű államnyelvrendőrség és ön éppen tőlük kért tanácsot?

Ezt egyszerűen muszáj volt megtenni, mivel

a kétnyelvű táblák kihelyezését a kisebbségek nyelvhasználati törvényébe kell beépíteni és ennek a törvénynek a gesztora a Kulturális Minisztérium, nem pedig a Közlekedésügyi Minisztérium,

akikkel egyébként nagyon szorosan együttműködtem, de ők sem jogosultak arra, hogy a törvény gesztoraként lépjenek fel. Azt is el kell mondanom, hogy már tavaly augusztus óta kapcsolatban vagyok a belügyi és a közlekedésügyi tárcákkal a kétnyelvű táblák kihelyezésének ügyében. Eredetileg én is abban a hitben voltam, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás elégséges erre. Ez viszont egyszerűen nincs így, mivel ha táblákat akarunk kihelyezni, annak konkrét törvényi forrásának kell lennie, s erre csak a módosító javaslatom elfogadása után lesz alap.

Hírdetés

A konzultációkkal kapcsolatban azt is az ön szemére vetik, hogy a magyar érdekvédelmi szervezetekkel, elsősorban a pártokkal, nem konzultált a benyújtás előtt. Volt ennek valamilyen különleges oka, vagy úgy érezte, hogy nem szükséges velük erről beszélni?

Ahhoz kellene engedélyt kérnem, hogy alkotmány adta jogomnál fogva benyújtsak egy törvényjavaslatot?

Ráadásul egy olyan törvényét, amely nemhogy árt valakinek, hanem bővíti a vizuális kétnyelvűséget a Felvidéken! Nem értem az ezzel kapcsolatos kritikát. Teljesen más a helyzet a Csemadokról szóló törvénynél, amely kapcsán folyamatosan konzultáltam a Csemadokkal, és elfogadtam az összes javaslatukat. Viszont, ahhoz, hogy a táblákkal kapcsolatban segítsek a felvidéki magyaroknak, ahhoz engedélyt kérni nem fogok.

A táblajavaslattal kapcsolatos reakciók sokfélék voltak. A Most-Híd párt egyenesen a tervezet visszavonására szólította fel, az MKP viszont levelet küldött önnek, amelyben, ha jól tudom, a konzultáció lehetőségét ajánlották fel. Ezzel esetleg akar-e élni?

Mindenekelőtt mondjam el a nagy félelmemet, hogy a három párt hogy akar majd együtt dolgozni a Szövetségben, ha háromféleképpen reagálnak egy témára? Ezek közül kiemelném az MKP javaslatát, akik nagyon kulturált és konstruktív javaslattal álltak elő. A levélben foglalt egyik javaslattal tudtam ugyan csak egyetérteni, erről konzultálni is fogok a jogászainkkal. Egy gondolat erejéig kitérnék mégis a Most-Híd párt hozzállására. Érthető, hogy most rendkívül savanyú a szőlő a számukra, hiszen koalíciós pártként előbb be akarták tiltani a himnusz éneklését, majd most a parlamenten kívülről a kétnyelvű táblák kihelyezését tiltanák meg. Ez mindenről tanúskodik, csak arról nem, hogy ők a felvidéki magyar érdekeket szeretnék szolgálni.

Nem tart ön attól, hogy a parlamenti vita során elveszti a javaslat fölötti uralmát? Tehát, hogy például a táblákat korlátozó rész bennemarad, az engedélyező rész viszont politikai mesterkedések eredeményeképpen kikerül belőle?

Elvileg ilyenre a második olvasatban kerülhetne sor valamilyen módosítás útján.

Ha erre utaló jeleket látnék, akkor mint a törvénytervezet benyújtója, élve a jogommal, visszavenném a javaslatomat. Ezt bármikor, még a végszavazás előtti harmadik olvasatnál is megtehetem, tehát az ügy ebből a szempontból végig az én kezemben van.

Az ön javaslatának alapját az irányjelző táblák jelentik. Várható, hogy a jövőben ez kiszélesedne más, szöveges táblák kétnyelvűsítésére is?

A közbiztonságra, veszélyre felhívó feliratokat a törvény alapján már most is kitehetik magyarul. Ezt most kibővítjük az irányjelző táblákkal.

Igény, illetve lehetőség esetén természetesen más táblák is szóba jöhetnek.

Nekem most a városrészeket jelző táblák jutnak az eszembe, ezek kétnyelvűsítését még a mostani javaslatom vitájában egy módosítás benyújtásával szeretném elérni. A mostani viták során kristályosodott ki, hogy ezeket sem lehetett eddig kétnyelvűen használni. Ezt orvosolni fogjuk. Szeretném még megjegyezni, megint ott tartunk, milyen farizeus a Most-Híd párt, hiszen négy éven keresztül kormányoztak Ficóval és 2018 óta a világ legdrágább menyasszonya lehettek volna. Elérhettek volna bármit azért cserébe, hogy a Pellegrini-kormányt megtartsák a hivatalában. Miért kellett egy ilyen pártnak bármit is becsempészni, a törvény, amint látjuk, nem világos értelmezésébe? Egyszerűen azt kellett volna mondaniuk, hogy mi ezeket a táblákat akarjuk, és bele kellett volna fogalalni a törvénybe, ahogy most megtettem én. Ebben az esetben nem lenne Dél-Szlovákiában, a Felvidéken olyan község, ahol nem lenne magyar tábla. Ezt a farizeus hozzállást mi most jóvá fogjuk tenni, és a magyar embereknek lehetővé tesszük azt, hogy magyarul is elolvassák annak a településnek a nevét, ahová menni szeretnének.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »