Gyimesi az 5 perc múlva 12-ben: A szankciókat el kell törölni, a lakosság érdekei a legfontosabbak

Gyimesi az 5 perc múlva 12-ben: A szankciókat el kell törölni, a lakosság érdekei a legfontosabbak

Igor Matovič leváltása, a kisebbségi kormány támogatása és az állami segítségnyújtás a magas energiaárak idején voltak a fő témái az RTVS vasárnapi 5 perc múlva 12 vitaműsorának.

Vendégei kormányoldalról: Gyimesi György (OĽaNO) és Juraj Šeliga (Za ľudí), valamint az ellenzéki oldalról Mária Kolíková (SaS) és Richard Takáč, Smer.

Gyimesi György elmondta, hogy Igor Matovič leváltása teljesen felesleges, hiszen az ország súlyos problémákkal küzd, melyekre nincs idő, mivel az SaS nem tudja lenyelni, hogy már nincsenek kormányon. Az OĽaNO magyarja kiállt pénzügyminisztere mellett.

„Matovič csak védekezik. Nincs még egy olyan politikus az országban, aki ilyen mértékű támadásoknak lenne kitéve, beleértve a sajtó hadjáratát is“

– mondta.

Juraj Šeliga szerint a média olykor túlmegy a határon, ugyanakkor közszereplőként Matovičnak tűrnie kellene a támadásokat. Elvárja tőle, hogy kérjen bocsánatot a médiától szavaiért. Közvetve ettől tette függővé azt is, hogy kedden hogyan fog szavazni Matovič visszahívásáról.

Mária Kolíková az ellenzék eszközének nevezte, hogy akár a maffiával (Smer, Hlas), illetve a fasisztákkal is összefogtak Matovič leváltása érdekében, miközben kormányon még azért támadták Matovičot, hogy a családok támogatása érdekében fasiszta szavazatokkal fogadták el a parlamentben az emberek millióinak segítő családtámogatási csomagot.

Richard Takáč, Smer elismerte, hogy számukra Matovič leváltása és az előrehozott választások elérése a legfontosabb, melyek érdekében nem válogatnak a módszerekben.

Šeligának a műsorban sikerült sarokba szorítania Kolíkovát. Rámutatva a liberálisok kettős mércéjére, amikor a kormánnyal gyakran együtt szavazó független képviselő Taraba és két társa védelmében, akiket az SaS ezért kritizál, arra mutatott rá, hogy Taraba világos felszólítást intézett az SaS felé: szavazzák meg az előrehozott választásokat, amivel véget vethetnek a jelenlegi kormány működésének.

Mi több, Šeliga kérdésére, hogy Roman Mikulec belügyminiszter leváltása érdekében az SaS szövetkezik-e bárkivel, miközben Sulík korábban azt mondta, hogy az SaS elutasítja Mikulec leváltását, Kolíková nem tudott érdemben válaszolni.

Hírdetés

„Amit önök művelnek, az kettős kilométer. Amikor térdelnek a fasiszták előtt az ok, de ha a családok érdekében többséget szerzünk az ő szavazatukkal is, az már probléma. Tudjuk azt is, hogy Sulík titokban Magyarországra járt Kotlebával egyeztetni, ami Önök szerint szintén rendben volt”

– hangzott el Kolíková felé Gyimesitől. Gyimesi úgy látja, hogy az SaS nélkül a koalíció jól működik, a törvények átmennek, és ha az ellenzék és a média nem Matovičot ragozná folyton, végre értelmes dolgokról is lehetne beszélni.

A Smer képviselője konkrét példát felhozva Kolíková alkalmatlanságára szintén azt mondta, hogy nagyon reméli, hogy Kolíková már soha nem kerül vissza a kormányba.

A műsorban szó esett az energiaárak lehetséges kompenzálásáról is a lakosság számára.

Gyimesi szerint az EU hátat fordított Szlovákiának.

„És akkor még finoman fogalmaztam, mert mondhattam volna azt is, hogy fenékbe rúgtak bennünket“.

Gyimesi egyúttal kiállt Heger miniszterelnök mellett, aki elutasította az újabb szankciós csomagot és kilátásba helyezte a Villamosművek államosítását is. Mindezt annak érdekében, hogy a Nyugat ne tudja felvásárolni olcsón az itt előállított energiát, majd többszörös haszonnal visszavásárlásra kínálja.

Gyimesi szerint a megoldás a szankciós politika feloldása az emberek érdekében, akik saját bőrükön érzik a háború következményeit, a magas inflációt és a megnövekedett fűtési kiadásokat.

E téren Gyimesi és Takáč került azonos oldalra, Kolíková és Šeliga szerint ugyanis a szankciók nélkül csak békegalambokkal, lufikkal nem lehet visszavonulásra kényszeríteni Vlagyimír Putyint.

Megoldásként a lakosság felé a fel nem használt uniós források (4-5 milliárd euró) árkompenzációs felhasználása, a magas haszonnal dolgozó energetikai vállalatok adott országban való megadóztatása és az ársapkák kerülhetnek szóba.

Óriási hiba volt Gyimesi szerint, hogy 2015-ben a Smer kormány nem vásárolta vissza a Villamosműveket. Elmondta, hogy jelen árak szerint 24 milliárd euróba kerülne, ha mindenkit kompenzálni akarnánk, ami irreálisan magas összeg.

A műsorban elhangzott az is, hogy nehezen lesz kivitelezhető a lakossági spórolás betartatása és ellenőrzése. Šeliga szerint megbirkóztunk a coviddal, és meg fogunk birkózni a háború következményeivel is. Hogy milyen árakra számíthatunk a villany, gáz terén, egyik politikus sem akart tippelni, Šeliga szerint ugyanakkor az állam a legelesettebbeknek biztosan megfelelő segítséget fog nyújtani.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »